Lyssna

Växter på Carl Gustafs kyrkogård

1
Thuja (Thuja occidentalis Brabant).
Thuja är grön året om och den ger en vacker och tät häck. Den är också snabbväxande och tacksam att klippa.

2
Lind (Tilia x europea)
Alla mindre träden runt kyrkogården är nya lindar, s.k. Parklindar.
Från början var alla dessa lindar på kyrkogården. Men när Stadshotellet byggdes blev gatan för smal, muren revs och lindarna kom att hamna utanför staketet. Linden kom till Sverige i början av 1600-talet.

2A
Stor gammal lind

3
Hängask (Fraxinus excelsior Pendula)

Asken tillhör familjen syrénväxter. Asken kan bli ca 250 år gammal. Det är ett lövfällande träd med långa grenar som når marken. Denna anses vara en hybrid som hittades i England på tidigt 1700 tal. Den ympades på vanlig ask. I våra parker och torg skapar hängasken fina och mjuka landskap med sina långa grenar. Hängasken odlas kanske mest på våra kyrkogårdar där just detta mjuka och estetiska växtsätt passar bäst. 

Asken kallas ”Kungaträd” den ”kommer sist och går först” med sitt bladverk.
Asken Yggdrasil – Världsträdet

4
Sykomorlönn, Tysk lönn (Acer pseudoplatanus).
Infördes på 1770 talet från Kina. Den växer naturligt i Europa, Turkiet och Kaukasus.
Arten är dödligt giftig för hästar eftersom de kan äta nedfallna ”näsor” eller unga skott.
Ej att förväxla med Sykomor; Mullbärsfikonträd vilket vi kan läsa om i Nya Testamentet i berättelsen om Sackaios.

 

 

5
Robinia, även kallad Falsk akacia (Robinia pseudoacacia)
Kommer från Nord Amerika. Robinia odlas som trädgårdsväxt i Sverige, och är mera ovanlig som parkträd. Det är ett lövfällande träd som kan bli 15 meter högt. Blommorna kommer i hängande klasar, ca 15 cm långa.  Hela trädet; rötter, frön, bark, blad och blommor är giftiga. Blommorna innehåller mycket nektar och är attraktiva för bin – Akaciahonung

6
Dvärgsyrén (Syringa meyeri Palibin)
Den har små runda blad och blommar i maj/juni. Blommorna attraherar både fjärilar och humlor.
Den vanliga bondsyrenen hör till nostalgiväxterna som många har ett särskilt förhållande till genom mormors syrenberså där barndomens saftkalas hölls. För att inte tala om alla dessa buketter som plockats och getts till fröken vid skolavslutningen. Så är månadsskiftet maj/juni också syrenernas tid. Syrener har odlats mycket länge i vårt land. När man tittar runt på torpställen så hittar man ofta väldiga buskage med syrener, so genom rotskott invaderat.

 

 

7
Luktolvon (Viburnum carlesii)
Blomman påminner om Rhododendronens blomställning.
Den blommar i midsommartid precis som vi sjunger om i visan ”Visa i midsommartid” – Du lindar av olvon en midsommarkrans…

 

 

8
Rhododendron; en vanlig trädgårdsväxt.
En rhododendronrabatt är en vacker syn på våren. Genom den stora variationen av höjd och färg passar den väl i i våra trädgårdar och anläggningar. Den blir speciellt vacker om man placerar flera tillsammans i grupp. Flera av  arterna är vintergröna som finns i otaliga variationer, drygt 1300. Samtliga arter blommar dock under tidig försommar. Det är en långsamväxande art och finns som både träd och buske. I vilt tillstånd finns den i bl Himalaya och Tibet.

9
Rosorna – Nina Weibull
Svagt doftande, klasblommig rabattros. Kom på 1930 talet.

10
Idegran (Taxus)
Elegant och prydlig barrhäcksort som verkligen kan ge din trädgård ett majestätiskt intryck. Idegranen är populär i Sverige. Den är mycket tålig och vackert vintergrön. Används även till häckar.
Idegranen är dock giftig. Kottarna på växten ser ut som röda bär och drar där av till sig uppmärksamhet! Fåglar däremot kan äta av dom.

11
Hänghassel (Corylus avellana Pendula)
Det finns många olika sorter av hassel; guldhassel, trollhassel och ormhassel. Det finns också en speciell lågväxande sort som heter Hasselört. På latin heter den Asarum europaeum L. Den hittades i Skåne och publicerades 1744. Namnet låter som att det har med orten Asarum att göra men det är latin och ska uttalas ”assa-rum”.

12
Hängbok (Fagus sylvatica Pendula)
Hängbok är ett mycket vackert lövfällande träd som förädlades 1836 i England. Som namnet beskriver har den ett hängigt växtsätt med långa grenar som växer vågräta och med de mindre grenarna som når marken. Idag är denna hängbok också vårt Önsketräd.

13
Rosenhagtorn (Crataegus x media Pauls Scarlet)
Som man kan höra av det svenska namnet så är det ett litet träd med rosenlika blommor som sitter i klasar. Men det har även stora taggar. Trädet blommar i juni.

 

 

14
Hängbjörk (Betula pendula Tristis)
”Där björkarna susar…” Vad vore Sverige utan björkar? Denna vita vackra trädstam. Den kallas ibland även för vitbjörk med tanke på stammens vita färg.
Trädet dricker ca 600 liter vatten/dygn och låter 90 % avdunsta via bladen.
Felaktigt tar man ibland ner träd utan att veta följden vilken kan bli mycket vattensjukt som då behövs dräneras istället.

15
Småbladig syrén (Syringa microphylla Superba)
Denna sort har rosenröda blommor vilka doftar underbart i juni. Beskärs den direkt efter blomning så återkommer den med blommor i augusti/september. Låter du blomman vissna så blir fröerna fågelmat till vintern.