Nyeds kyrkogård
Lyssna

Lär dig mer om kyrkogårdarna i bevarandeplanen

Vill du veta mer om kyrkogårdarna? I bevarandeplanen samlar vi det allra mesta som är värt att veta. Läs intressant fakta om området, gravstenar, minnesmärken och kulturhistoria. Nu med Ruds kyrkogård också!

För att bevara allt på våra kyrkogårdar som är av kulturhistoriskt värde, görs inventeringar av gravar, murar, växtlighet, ja allt som kan vara intressant ur ett kulturhistoriskt perspektiv. Inventeringarna resulterar i bevarandeplaner, som ska redovisa hur kyrkogårdarna ska vårdas och underhållas så att det kulturhistoriska värdet inte minskas och deras karaktär inte förvanskas.

Enligt Riksantikvarieämbetets föreskrifter om kyrkliga kulturminnen (KRFS 2012:2) ska det finnas en vård-och underhållsplan för kyrkor, kyrktomter och begravningsplatser som är skyddade enligt kap. 4 kulturmiljölagen (1988:950). 

Arbetet med inventeringarna har utförts av antikvariska konsulter och en arbetsgrupp från pastoratet bestående av tjänstemän och förtroendevalda. Det har resulterat i bevarandeplaner för respektive kyrkogård.

Kyrkorådet antog 2022-01-31 bevarandeplanen för Västra och Östra kyrkogården och 2023-01-30 för Nyed och Älvsbacka kyrkogård. 2023-12-23 antogs bevarandeplanerna för Väse och Östra Fågelviks kyrkogårdar och 2024-12-17 antog kyrkorådet bevarandeplanen för Ruds kyrkogård. Kvarstår gör Alsters kyrkogård och Mosaiska begravningsplatsen; ett arbete som kommer att påbörjas under 2024.