Foto: Jocke Lagercrantz

Med passion för rariteter – bevarar svensk kulturhistoria i lump och läder

- Handskar? Nej, nej. Känn på boken, bläddra i den, läs! I en liten röd stuga på Döle, vid en grusväg norr om Ulvsbyn, ligger Sveriges enda psalmboks- och bibelmuseum. Här har Fredrik Haeffner skapat sitt folkbildningsparadis.

Text: Malin Kling Uddgren, Bild: Jocke Lagercrantz

”Välkommen” – han tar emot på stugtrappen. En kort stund senare står jag vördnadsfull, utan handskar och håller i ett original av Gustav Vasas bibel från 1541, en nästan 500 år gammal bok, gjord av linne­lump, läder och trä.
– Känn på den, bläddra, läs! Riks­arkivets uppgift är att bevara böcker. Min är att göra dem kända och låta människor uppleva dem, säger Fredrik.

Kärlekshistoria bakom museet

Det viktigaste för honom är att besökarna får en känsla för den svenska kulturhistorien, inte att boken överlever ­ytterligare 500 år, och att han i det arbetet också ärar sin bortgångna fästmö, Maria Lagerman.
För museet existerar tack vare en kärlekshistoria. 

– Sverige är ett kristet land och vi har en kristen historia. Jag tror det är viktigt att känna till den, och att veta något om vad som har format vår nation och vår kultur. Sedan får folk tro på vad de vill, men man behöver bottna i något. Det tror jag är viktigt, säger Fredrik Haeffner. Foto: Jocke Lagercrantz

Fredrik, som är släkt med tonsättaren JCF Haeffner, har alltid intresserat sig för det kristna musikarvet och i mitten av 2000-talet skrev han på Wikipedia om sin farfarsfarfarsfars koralböcker. Maria Lagerman hade ett liknande intresse, fast för psalmböcker, och hade tagit på sig uppgiften att samordna uppslagsverkets alla artiklar om psalmer. 
Hur det nu var så fick de kontakt och blev ett par. 

”Ett sätt att ära hennes arv”

2013 öppnade Maria och Fredrik museet, för att så många människor som möjligt ska kunna ta del av samlingarna, som vid det här laget hade hunnit bli rätt så omfattande. Maria dog tyvärr 2020 efter en kort tids sjukdom, men Fredrik driver museet vidare på egen hand.
- Det är ett sätt att ära hennes arv och att ha en del av henne med mig i det jag gör varje dag, säger han. Dessutom tycker jag att museet fyller en väsentlig funktion. Det är inte religion jag guidar om, utan svensk kulturhistoria, och det känns som om det finns en kunskapslucka att fylla där.

Gott om rariteter

Museets samlingar rymmer i runda slängar 2 300 olika psalmböcker, koralböcker och nottryck, varav över 1 000 för frikyrkorna. Här finns verk från 32 olika samfund. Många små samfund är borta sen länge, som ”Lärarinnornas ­Missionsförening” eller ”Järnvägsmissionen”, men här finns deras texter kvar, liksom berättelserna om deras historia.
Biblar har Fredrik alltid samlat på, och utöver Gustav Vasas bibel kan man som besökare få bläddra i Martin Luthers tyska bibel, Karl XII:s bibel och ett flertal andra rariteter.

Jag tänker att det här mycket väl kan vara Sveriges mest besöksvärda museum. För hur ska man annars beskriva en plats sprängfylld av vetande, som är öppen när det passar besökaren, som ger guidade visningar anpassade efter vad gästerna tycker är allra mest intressant och där hela kalaset dessutom är gratis?
– Glöm bara inte att ringa innan, så jag är hemma, påminner Fredrik. 

Öppna bildspelet nedan och klicka runt för mer information om olika föremål på museet!