Lyssna

Meditation

Det är aldrig för sent att inte göra någonting! Kom på andlig friskvård och slå dig ner för att odla upp dina inre åkrar av lugn och frid. Välkommen torsdagar kl 19-20 och introduktion kl 18.30 om du inte mediterat med oss tidigare. Start 16 januari.

Torsdagar under terminerna.
18.30 Introduktion
19.00 Meditation
18.00 Mässa
Kontaktperson: Cecilia Hardestam 054-14 15 32 eller 0767-661532.

Har du aldrig mediterat förut? I Domkyrkan är det introduktion för nya varje torsdag en halvtimme före den börjar.

Från september till maj mediterar vi tillsammans i Domkyrkan på torsdagar.
I Uppenbarelsens kapell, till höger vid mittgången i kyrkan, finns ett par meditationspallar för enskild meditation, bön, kontemplation. Där är du välkommen att sitta när det passar dig.

Öppna mig för stillheten bortom ord och tankar

I kyrkans liv har vi alltid betonat vikten av balans mellan stillhet och aktivitet. Vid sidan av den formu- lerade bönen har vi praktiserat tyst meditation eller kontemplation för att öppna oss för stillheten bortom ord och tankar.
När kristna munkar i början av 1900-talet kom i kontakt med zenbuddistiska munkar i Japan upptäckte de stora likheter i sitt andaktsliv och tog intryck av den japanska za-zenmetoden. Ur detta möte växte den meditationsform fram som idag används i många kyrkor i Sverige. Metoden kallas objektlös djupmeditation och är en övning i tålamod, i att bara vara utan att prestera.

Vi använder inga bilder, idéer, ord eller tankar under meditationen. Istället är kroppen och sittställningen av central betydelse. Olika sittställningar används, men gemensamt för dem är att vi sitter i balans, upprätt i kroppens lodlinje och med så lite spänning som möjligt.

Att sitta så är en hjälp att nå inre och yttre stillhet. Ställningen gör det också möjligt att ge utrymme för andningen och fritt låta den äga rum. Den fria andningen, i kroppens egen takt, ger ytterligare hjälp till vila och ro. Och precis som andningen får komma och gå fritt, får tankarna passera utan att vi fäster uppmärksamhet vid eller värderar dem.

VEM ÄR VÄLKOMMEN?

Alla som söker stillhet, fördjupning, inspiration, ro och lust till handling är välkomna – oavsett tro eller livsåskådning.

Så här går det till

Ska du meditera för första gången?
Då är du välkommen redan 18.30 för en introduktion, där vi går igenom formen, sittställningen och förhållningssättet. Allt för att du ska kunna tillgodogöra dig sittningen i så stor utsträckning som möjligt.

Tystnad

Vi månar om tystnad och lugn både före, under och efter meditationen.

När tar vi plats?

Vi sitter i bänkarna tills den som leder meditationen ger tecken att vi ska gå och ställa oss bakom vår plats.

Alla sitter samlade

Under meditationen sitter alla tillsammans framför altaret: på kudde, pall eller stol.
Inledning
Innan vi sätter oss ner säger ledaren några ord som hjälper oss att landa här och nu.

Tid/Längd

Vi sitter i tystnad framför altaret i två pass om 20 minuter.
Mellan passen går vi meditativ gång under tystnad i en rektangel runt meditationsplatsen.
Syftet är att röra kroppen och samtidigt behålla närvaron i stunden.

Lämna kyrkan tidigare?

I samband med den gående meditationen kan du lämna kyrkan. Använd utgången bakom altaret och rör dig försiktigt och lugnt.

Efter meditationen

Vaktmästaren låser kyrkan kl 19.00.
Efter meditationen går vi ut via utgången bakom altaret.

Ord på vägen

Meditation är en övning i tålamod, uppmärksamhet och närvaro, en träning i att göra ingenting. Vi är alla olika. Det kan kännas ovant, förvirrande, härligt – ja allt möjligt på samma gång.
Vi föreslår därför att du ger både meditationen och dig själv flera tillfällen att pröva, gärna några gånger i följd.

Om du har frågor

Undrar du över något, prata med någon av oss som leder meditationen. Du kan även följa oss på Facebook, prenumerera på vårt nyhetsbrev eller ringa.

När kyrkan är öppen

När Domkyrkan är öppen kan du där ta fram pall/kudde ur skåpet till vänster vid huvudingången och slå dig ner för enskild, stilla friskvårdsträning. Se öppettiderna här.

Meditera med oss hemma

Med dessa två filmer kan du meditera var du än befinner dig.

Den första filmen är en introduktion med präst Eva-Lott Isaksson.

Den andra filmen är en 20 minuters meditation med en inledning först.

Om Karlstads domkyrka

Karlstads domkyrka är stiftskyrka och i Karlstads centrum. Det är en vitputsad stenkyrka och stor och ljus inuti. Domkyrkan är öppen varje dag så du är alltid välkommen in.

Karlstads domkyrkoförsamling

I domkyrkoförsamlingen finns Karlstads domkyrka och Vikenkyrkan. Varmt välkommen till gudstjänster, konserter, mötesplatser och gemenskap för alla åldrar!

Välkommen till Karlstads pastorat

Svenska kyrkan engagerar många människor i Karlstad. Körsångare, cafégäster, bullbakare, barn och föräldrar, konfirmander, frivilliga, pilgrimer, dansare och många andra. Läs om vår verksamhet här.