Pjäsen blev hans liv: ”Föll inte pladask”
Det var inte kärlek vid första ögonkastet när Olof Wretling såg Värmlänningarna, föreställningen som spelats årligen i Ransäter sedan 1953. Han kunde förstå att han tog del av något annorlunda men inte riktigt hur stort det var. Med tiden växte pjäsen för honom, och i dag är den en viktig del av hans liv.
– Jag föll inte pladask, det kan jag inte säga. Jag tyckte det var udda och märkligt att spela samma pjäs på samma plats med samma skådespelare och samma roller år efter år. Men se på mig nu, det har blivit en del av mitt liv, säger Olof.
Han har precis avslutat sin elfte sommar med folklustspelet i Ransäter.
– Det är en evig berättelse med många existentiella lager. Det handlar om tro, hopp och kärlek. Som regissör försöker jag att varje år hitta ett nytt fokus.
Just det som Olof först upplevde som udda och märkligt har blivit det som verkligen har talat till honom genom åren. Det som gör att han fortsatt arbeta med texten och hittat nya infallsvinklar.
– Jag har gjort ganska stora förändringar genom åren, men har alltid haft stor respekt för verket. Jag tycker verkligen om historien och alla dess bottnar, säger Olof.
Värmlänningarna har spelats i Gropa på hembygdsgården i Ransäter varje år i 70 års tid och vissa av skådespelarna har varit med i 60 av de åren.
– Platsen, människorna och sammanhanget är jätteviktigt. Det här är något väldigt speciellt, och det är mäktigt att jag har fått springa med i den här stafetten i så många år. Värmlänningarna växte för mig efter första mötet, och nu har jag fått växa med det.