På Fridhem i Skåne träffade han sin sambo. De flyttade till Stockholm där Tomas spelade i nya konstellationer, samtidigt som han jobbade i psykiatrin och inom daglig verksamhet – och dessutom pluggade till undersköterska.
Tomas uppväxt har varit trygg och stabil, både mänskligt och ekonomiskt.
– Jag har haft mycket support hemifrån. Det kan jag verkligen känna tacksamhet för.
Med en genuin medelklassuppväxt har han inte lagt allt för mycket fokus på pengar och försörjning.
– I och med att vi har stabil ekonomi har du aldrig behövt vara rädd på det sättet, säger mamma Marga.
Själv är hon klassresenär. Pappa arbetade på lokala kraftverk, mamma hemma på deras lilla bondgård.
Känt av tvånget att lyckas
– En period i livet hade jag ganska höga krav på mig själv när det gällde musik.
Han klarade att släppa det. Nu kan han lägga tid på att utveckla sin musikaliska konst vid sidan av sitt jobb inom kommunal daglig verksamhet. Och som småbarnsförälder har han gått ner i arbetstid.
– Jag har nytt jobb på Karlstads kommun och är jättenöjd med jobb och lön. Jag har inga chefsambitioner. Här kan jag hålla på tills jag är pensionär, säger Tomas.
Den inställningen, och viljan att arbeta deltid, är vanligare bland de ännu yngre, de som kallas generation Z och föddes mellan 1995 och 2010. Från 2011 och framåt har de fortfarande sina mest formativa år, där de växt upp i en helt digital värld, full av smarta telefoner och dejtingappar som Tinder.
Generation Z har sett sina föräldrar jobba hårdare och hårdare för att kunna köpa större hus och större bil och resa längre och längre bort på semester.
– Man kan säga att de gör lite revolt mot föräldrarna. De märkte ju att föräldrarna inte fick mer tid med barnen och såna vill inte de bli. Generation Z vill ha ett lagom stort hus, bara en bil och spendera mycket tid med barnen, säger Rikard Molander som är forskningschef på analysfirman Kairos Future och specialiserad på ungdomsforskning.
Generation Z sägs ha ett stort socialt patos och kan själva skapa förändring, precis som Greta Thunberg som startade Fridays for Future. Men de lever också med mycket större stress än tidigare generationer.
– Frågar man unga varför de mår dåligt så säger de att det beror på press från skolan. På höga krav och att de är rädda för att misslyckas, säger Rikard Molander.
Själv är han uppväxt i Skåre utanför Karlstad. Född 1988 är han lite för gammal för att ha erfarenhet av den nya skolan, men han ser vad ungdomarna svarar i de enkäter som Kairos bygger sina analyser på.
– De känner att om de kör på det här provet så är deras liv över. Så var det inte för tjugo år sen. Men nu har vi reformerat skolsystemet några gånger. I dag kan man inte återhämta sig från ett misslyckat prov. Det kunde man år 2000.
Tjejer och killar hanterar pressen olika. Tjejer lider av kraven och att jämföra sig med andra, men kämpar på. Killar ger i högre grad upp när de känner att kraven är för höga.
– Killarna tar kontroll över situationen genom att misslyckas med flit. De tänker att de ändå inte kommer att komma in på den utbildning de vill och att de aldrig kommer att få ett bra jobb, så varför ska de överhuvudtaget bry sig?
I dag har klyftorna ökat och vårt människovärde är hårt knutet till karriär och pengar.
– Och till trygghet, särskilt för unga som inte har så mycket pengar.
Andra tydliga skillnader är att dejtande och sex är mindre viktigt för generation Z.
– Unga värderar livslånga relationer högre. Nu är det mer åtråvärt med långa relationer som man behöver jobba lite på, inte att svajpa runt folk på Tinder.
De slutsatser som forskarna drar från enkäter och intervjuer är grova skisser och gäller förstås inte alla. Men ett bekymmersamt resultat framgår både av Ungdomsbarometern, som digitalt ställt frågor till drygt 16 000 unga mellan 15 och 24 år, och av de undersökningar som Kairos Future gör. Det är att framtidstron sviktar.
I ungdomsbarometern tror 53 procent att deras generation kommer att få det sämre än tidigare generationer. Och i Kairos Futures enkät ser allt fler sitt liv som meningslöst. 2003 tyckte sex procent så. I den mätning som presenterades i år var det 24 procent, var fjärde, och bland män 35 procent, alltså fler än var tredje.
– Men jag känner inte alls så, säger jazzmusikern och undersköterskan Tomas, Margas yngste son.
– Tvärtom känner jag att livet är meningsfullt. Jag tror att det har hjälpt mig att jag har arbetat inom psykiatrin i Stockholm i ett par år. Jag har sett elände och sjukdom och det gör det lättare att känna tacksamhet för det lilla.
Text: Börge Nilsson/TEXTRA