Från LSS i Skåne till diakonalt arbete i Värmland
Matilda har lång erfarenhet av att jobba med hundar som resurs och leda samtal med människor i utsatta situationer. Hon tillhör pionjärerna och började inom LSS i Malmö redan 2007. Personer med förvärvade hjärnskador fick testa att ha hundar i den dagliga verksamheten. Resultaten var över förväntan. De sociala förmågorna ökade, liksom perception, motivation och minne.
– Vi utvecklade hela tiden vad hundarna kunde göra och under de sista åren deltog 130 personer i verksamheten. Det var jättelyckat.
Matilda har även varit anställd som adjunkt på Malmö universitet och undervisat bland annat om djur i vården. Hon är också utbildare för sociala tjänstehundsteam. För tre år sedan lämnade hon Skåne och flyttade med familjen till Årjäng. Matilda har rötter här och fick jobb som fritidsledare inom kyrkan. Hundarna ägnade hon sig åt på fritiden. Men nya kyrkoherden Annika Borg såg möjligheterna. För henne är det en dröm som förverkligas i Årjäng. Annika har länge velat jobba med djur i själavårdande verksamhet.
– Jag har sett och vet vad det gör med människor, säger hon. Så kom jag hit och här fanns Matilda, med all sin erfarenhet, och sina hundar. Det sa pling hos mig. Sedan började vi prata och planera.
Matilda blev diakoniassistent och hundarna tog plats i pastoratets ordinarie verksamhet – bland konfirmander, barn och äldre. Tjänstehundarna, som har eget rum och alltid är med sin förare på jobbet, har varit anställda i Nordmarkens pastorat i drygt ett och ett halvt år. Annika tycker att det varit helt okomplicerat och sammanfattar erfarenheterna i tre ord, välgörande, avgörande och omvälvande.
Ett teologiskt och etiskt statement
Hon konstaterar att Matildas verksamhet vuxit från dag ett, och att den är både till glädje och hjälp för människor. Men vad är egentligen skillnaden om det är kyrkan eller en offentlig aktör som anställer tjänstehundar som resurs i sitt sociala arbete?
– Vi har en annan ingång, ett teologiskt och etiskt statement, säger Annika.
Hon betonar förvaltarskapet och vördnaden för allt levande. Den teologiska synen och den kristna etiken central, hur vi tar hand om vår skapelse och hur vi behandlar varandra. Samspelet mellan djur och människor är så viktigt.
Arbetssättet med hundarna gör det hela konkret och tydligt, tycker hon. Det finns en djupdimension, att vi kommunicerar över artgränserna. Så häftigt.
Text: Helena Söderqvist. (något redigerad och kortad)