Lyssna

Nyhet / Publicerad 11 december 2024

Studenter och lärare firade dansmässa

I december hölls för första gången en dansmässa på Svenska kyrkans utbildningsinstitut, SKUI. Under en dansmässa används cirkeldans som ett sätt att fira kroppsburen andakt. Både lärare och studenter fick testa på detta.

Ungefär 60 lärare och studenter på deltog i cirkeln under den första dansmässan på Svenska kyrkans utbildningsinstitut

Foto: Cecilia Hardestam

Gudstjänst i rörelse och kroppsburen andakt är ingen nyhet inom Svenska kyrkan. Karlstads stift, en regional del av Svenska kyrkan i Värmland och Dalsland har länge arbetat med gudstjänstformen genom nätverket Dansa Tro. Den 3 och 4 december besökte nätverket Svenska kyrkans utbildningsinstitut för första gången.

– Det känns kul att vi har fått komma till SKUI och dansa med studenterna. Förhoppningen är att flera av dem fastnar för detta sätt att fira gudstjänst och tar med det ut i församlingarna efter utbildningen, säger Ann-Marie Allvar Nordström, stiftspedagog och ansvarig för Dansa Tro i Svenska kyrkan Karlstads stift.

Mångfald i firande av mässa och gudstjänst 

 

Dels hölls en workshop på kvällstid där ungefär 25 studenter och lokala dansledare deltog och fick möjlighet att testa hur en dansmässa kan gå till. Dagen efter hölls en morgonmässa, där ungefär 60 studenter och lärare deltog i cirkeln. Upplevelsen var ny för många av deltagarna, men inte för Maria Oldeberg-Huusko, lärare på SKUI. Hon har deltagit i fler mässor och gudstjänster med rörelse och dans, bland annat dansmässan Den Stora Berättelsen som är framtagen i Karlstads stift.

– Vi på SKUI vill visa på en mångfald av sätt att fira mässor och gudstjänster, och detta var ett fint tillfälle att få både uppleva och pröva hur en dansmässa kan gå till. Hans Kvarnström och Cecilia Hardestam ledde oss på ett så pedagogiskt och tillåtande sätt. Då kände sig även den ovane dansaren mer trygg i sammanhanget, säger Maria.

Vilka moment som ska ingå i en gudstjänst är bestämt, men det finns olika sätt att fira den på. Att fira en dansmässa är ett alternativ till den mer traditionella gudstjänstformen. Både Maria och Cecilia Hardestam som är samordnare för Dansa Tro berättar att många av deltagarna uppskattade upplevelsen. Efter mässorna fick nätverket Dansa Tro 25 nya medlemmar.

– Jag hoppas att vi skall kunna få återkomma årligen med en dansmässa för våra studerande, så de blir uppmärksamma på att detta är en rörelse i Svenska kyrkan, att det finns många som uppskattar just det sättet att fira mässa eller gudstjänst på, säger Maria.

Om Dansa Tro

Dansa Tro är ett nätverk som drivs av Karlstads stift och är öppet för alla som är intresserade av heliga danser, eller cirkeldans, som kroppsburen andakt. Förhoppningen är att bidra till att stötta och uppmuntra gemensam dans ute i våra kyrkor och församlingshem.

Så kan altaret se ut under en dansmässa. Altaret är placerat i mitten av cirkeln som dansarna står i.

Foto: Cecilia Hardestam

Relaterat innehåll

Dansa tro

Ett nätverk för dig som är intresserad av heliga danser, eller cirkeldans, som kroppsburen andakt. Förhoppningen är att bidra till att stötta och uppmuntra gemensam dans ute i våra kyrkor och församlingshem.

Den Stora Berättelsen – Uppbjudna Till Dansernas Dans!

En dansmässa i Heliga danser-tradition! Mässan tar upp en tråd i Bibeln som betonar skapelsen och vishetstraditionen och Jesus som en framkomlig väg för en bättre värld. Här hittar du dansinstruktioner, noter, musik och annat material kring dansmässan. Musiken går också att streama via Svenska kyrkans app Musikbanken.

Välkommen till Svenska kyrkans utbildningsinstitut

- här kan du utbilda dig till diakon, församlingspedagog, kyrkomusiker eller präst