Lyssna

Benhuset

Benhuset ligger på Katarina kyrkogårds södra sida och är en mötesplats för konst, teater, andakt, musik och reflektion i de dödas närhet.

Aktuella aktiviteter

10 april - 4 maj 
Mina rötter skrapar mot himlen
Susanne Lund Pangrazio

Vernissage tors 10 april 16.00-19.00
Öppet tors - sön 13.00-17.00
Extra öppet på Kulturnatten 26 april 18.00-00.00
Konstnärssamtal sön 13 april 13.30
Stängt 1 maj

Utställningen Mina rötter skrapar mot himlen utforskar en osynlig förändring. En sorgeprocess vecklar ut sig och under en förrädiskt lugn yta stuvas jag om inombords. Former som tidigare kändes stabila och eviga ställs på ända och efterhand börjar de att spreta och förgrena sig, söka nya skepnader. Dessa former undersöks med hjälp av måleriet, vissa återkommer i olika skepnader. Det är en slags metamorfos med oklar utgång. Jag är inte längre mig själv men jag är fortfarande mig själv. 

Om Susanne Lund Pangrazio
Susanne Lund Pangrazio (f. 1983) är en konstnär baserad i Arvika. Hon har en mastersexamen i fri konst vid Duncan of Jordanstone College of Art and Design, Skottland (2013) och hennes verk har visats på bl. a på Alma Löv Museum, Sverige, Artbug Gallery, Los Angeles, Arusha Gallery, Edinburgh och Altán Klamovka, Prag. Hennes verk finns representerade i privata och offentliga samlingar. Hon utsågs 2025 till en av finalisterna för det internationella priset Jackson’s Art Prize.

I hennes konstnärskap ses ett återkommande intresse av tid och förgänglighet i olika former. Hennes målningar rör sig genom ett drömlandskap; en resa genom en inre snårskog där knäckta stammar, rotvältor och träsk rymmer världar av liv, död, minnen och känslor.

 

10 maj – 2 juni 2025 Katarina Kyrka och Benhuset
Nya målningar och äldre
C.Anders Wallén

Katarina kyrka –  äldre målningar med nytt innehåll
Benhuset –  nya målningar, känt innehåll, konst, minnen

Vernissage fre 9 maj 17.00 – 19.00 Benhuset
Med: permanentAmbientPercussionDivertimento

Övriga öppettider ons –  sön 12.00-18.00 Benhuset

Konstnärssamtal sön 11 maj 14.00 Katarina kyrka


Språket, det kända och det okända
För C.Anders Wallén har språket en viktig betydelse. Både såsom talande ord och visuellt kommunicerande bilder. Det talade språket och det bildliga, det visuella, får samspela och väga upp varandra. Det visuella ge plats för både det implicita, det inre, outtalade och underförstådda, och det explicita som både kan tydliggöra, leda oss i olika riktningar och ibland kanske förvirra oss. Konsten är ett slags platå där språket med sina olika former balanserar. Språket, det som vill kommunicera, balanserar i och framför oss men behöver på något sätt förankras för att kunna upprätthållas och ibland behöver vi också tro för dess tillblivelse och upprätthållande.

I de nya målningarna, 2024-2025, läggs bilder till bilder. En malström av tankespår. Abstrakt läggs till det som är figurativt. Konkreta intryck kopplas samman med minnen av något som är tydligt eller som inte går att få grepp om. Vad vi ser kan liknas vid bildliga påståenden som vill säga oss något om livet. Sådant som någon gång har iakttagits eller sagts och som återigen kommer till ytan och pockar på vår uppmärksamhet. 

De äldre målningarna, 1983, har fått ett nytt innehåll i det att de varit dolda från världen i över fyrtio år medan vi har rört oss, förändrats, gjort nya erfarenheter, lagt oss till med nya ord. »Landskapen« som vi ser i dessa bilder kan vi läsa som implicita föreställningar om det som vi tror eller trodde oss veta om något. De erbjuder en trygghet vi kan ta spjärn emot då vi med vår tankekraft vill röra oss vidare ut. Konkretisera sådant vi bär inom oss. Utvecklas. Språket vi rör oss med och använder oss av rör också oss, påverkar och förändrar oss. Vi stannar upp inför de ogripbara tecknen. De som kan öppna oss mot nya vidder.

Mona Malmström
Skribent, fil.kand. konstvetenskap och fil.kand. filosofi

Tidigare i Benhuset

Här ser du vilka konstutställningar och teaterföreställningar som har genomförts tidigare i Benhuset på Katarina kyrkogård.