Lyssna

Vigsel

En dag som ger minnen för livet. Här berättar vi om vigselgudstjänsten och hur man bokar präst och kyrka. Och så får ni tips om annat att tänka på.

Ett välsignat bröllop

Att gifta sig borgerligt eller kyrkligt har samma värde inför lagen, men en kyrklig vigsel består av en gudstjänst med många symboler. I Guds och alla vittnens närvaro lovar ni varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Tillsammans ber vi Gud att välsigna ert äktenskap och finnas med i både glädje och sorg.

Alla är välkomna att fira sitt bröllop i Svenska kyrkan, par av samma kön och par av olika kön har samma rätt att gifta sig. 

Innan vigseln kommer ni ha ett samtal med prästen som ska viga er. Ni får också vara med och välja psalmer, vilka texter och böner som ska läsas.  

Vilken kyrka?

Kanske har ni en särskild kyrka eller plats, ni vill gifta er. Eller så är det inte det inte så viktigt. Oftast så väljer ni kyrka och datum, sedan är det prästen som tjänstgör just då som viger er. Det kostar inget att gifta sig om minst en av er är medlem i Svenska kyrkan, men för vissa särskilda önskemål och festen efteråt får ni bekosta själva. Tänk på att boka kyrkan i tid, så inte er önskade kyrka och dag blir uppbokad av någon annan. 

Vill ni ha er vigsel i en annan församling, måste ni ta kontakt med dem och boka det hos dem. Har ni tänkt er en vigsel på semestern kan ni läsa mer om att gifta sig utomlands. 

Ni behöver ett intyg om hindersprövning från Skatteverket

I god tid före vigseln behöver ni beställa ett intyg om hindersprövning från Skatteverket. Intyget gäller i fyra månader. Syftet med intyget är att kontrollera att det inte finns några hinder för er att gifta er, till exempel att någon av er redan är gift, eller är under 18 år.

 

Brudkronor

Inom församlingen finns flera brudkronor att låna till er vigsel. Här kan du se dem och läsa om deras ursprung.