Bergshammars kyrkogård
Lyssna

Kulturhistoriskt på kyrkogården

Den Hellbergska graven

Kulturhistoriskt på kyrkogården - Bergshammar

Vid västra gaveln på Bergshammars kyrka finns en nedgrävd gravkammare med ett lock av gjutjärn och smidda lyftöglor. Graven saknar inskriptioner och det finns ingen säker dokumentation kring dess ursprung och vilka personer som gravsatts där. Vi får egentligen bara gissa vilka personerna var. 

Den Hellbergska graven

Vid underhållsarbeten år 2005 öppnades graven och man fann tre kistor för vuxna personer och en eller två barnkistor. Eftersom material i Sörmlands museums fotoarkiv benämner graven som ”Den Hellbergska graven” är det troligt att det rör sig om den sista viloplatser för  komministern Johan Hellberg d.y. (1807-1878) som var  verksam i Bergshammar mellan 1849-1878, hans hustru Hanna Maria Holmberg (1825-1917) samt ett eller två av deras barn som dog i unga år. Familjen Hellberg bodde i prästgården vid nuvarande Bergshammars församlingshem men flyttade till Bergshammar Åby gård år 1872.
Den tredje vuxna personen kan möjligen vara Johan d.y:s mor, mormor eller en syster.


Vilka är begravda här?

Det är troligt att komministern Johan Hellberg d.y. med familj är gravsatt i gravkammaren, men vem den tredje vuxna personen är svårare att gissa.
 
Johan Hellbergs d.y:s far, Johan Hellberg d.ä. (1768-1834), var kyrkoherde i Tuna, Tunaberg och Bergshammar och är begravd i Tuna. Hans hustru Brita Catharina Wiman, Johan d.y:s mor (1784-1870), avled på Åby gård och är begravd i Bergshammar, möjligen i gravkammaren utanför kyrkan.

En annan möjlighet är att den vuxna personen är Johan d.y:s mormor Johanna Maria Warnstedt (1750-1830) och att gravkammaren kom till på släkten Warnstedts initiativ senast 1830.

Johanna Maria var dotter till Johan Warnstedt (1707-1774) och Maria Elisabet Törnbom (1715-1802) som båda är begravda inne i Bergshammars kyrka under ljuskronan närmast läktaren, troligtvis tillsammans med två andra av deras barn. (Ljuskronan skänktes till kyrkan av släkten Warnstedt)
Johan Warnstedt var bokhållare och uppbördsman i Nyköping men ägde även Åby Östergård i Bergshammar. 
 Eftersom Johanna Marias föräldrar och syskon är begravda inne i kyrkan kan gravkammaren ha setts som ett godtagbart alternativ när begravningsplats inne i kyrkan inte längre tilläts. Graven ligger dessutom i ett framträdande läge intill kyrkan.

Hur gammal är gravkammaren?

Det finns flera teorier om när gravkammaren tillkom. År 1815 infördes förordningen som förbjöd begravningar inne i kyrkor. En möjlighet är att graven anlades på Johan Hellberg d.y:s initiativ när hans barn dog i unga år, men detta förutsätter att den anlades senast 1857 eller 1866, vilket verkar osannolikt. Graven kan även ha tillkommit år 1870 när Johans d.y:s mor dog eller 1875 när en syster till Johan, Maria Catharina Hellberg, avled (1816-1875).

En genomgång av socken- och kyrkostämmoprotokollen som finns i landsarkivet i Uppsala skulle kanske kunna ge klarhet i historiken kring gravkammaren…

 

Research och text Ingmar Hedblom 
Foto: Ingmar Hedblom och Eva Wockatz, Sörmlands museum mfl?

Gjutjärnskors

Intill ”Den Hellbergska graven” står ett svart gjutjärnskors. Det är uppsatt för komminister Fredrik Tiselius (1747-1816) som verkade 1789-1816.

Kulturhistoriskt på kyrkogården - Welam Momma

Brukspatronen Welam Momma var bosatt på Väderbrunn i Bergshammar under en period på 1600-talet. Han ägde bland annat Nyköpings mässingsbruk och bidrog, enligt tidens tradition, till kyrkan på olika sätt. Bland annat har han skänkt en ljuskrona i mässing och den större av de båda kyrkklockorna vid Bergshammars kyrka...

 

... och i kyrkorna..