Närbild på ett par ringar och en blomkvist som ligger på en bok med rubriken Vigselgudstjänst uppslagen.
Lyssna

Vigsel

Att ingå äktenskap är att ge varandra löftet att dela glädje och svårigheter i en livslång gemenskap.

När två personer funnit varandra och bestämt sig för att dela sina liv finner många det naturligt att bekräfta detta i ett bröllop.

Att gifta sig borgeligt eller kyrkligt har samma värde inför lagen, men en kyrklig vigsel består av en gudstjänst med många symboler. I Guds och vittnens närvaro lovar ni varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut.

Ett “kyrkbröllop” kan vara enkelt eller påkostat, men själva vigseln är densamma oavsett om man håller stor fest eller ej. Från kyrkans sida vill vi gärna betona att vigselns innehåll är det viktiga.

En vigsel i Svenska kyrkan förutsätter inte särskilda kläder eller efterföljande arrangemang. Den kan ske inför en stor församling, men den kan också äga rum inför några få inbjudna gäster, minst två vittnen ska vara närvarande - eller endast med vigselparet närvarande, då står församlingen för vittnen.

Kostnad
Vigseln är kostnadsfri om en av er är medlem i Svenska kyrkan. Men om ni har särskilda önskemål som medför extra kostnader för församlingen får ni komma överens om dem med prästen och själva bekosta dem.

Hindersprövning
I god tid före vigseln behöver ni beställa ett intyg om hindersprövning från Skatteverket. Intyget gäller i fyra månader. Syftet med intyget är att kontrollera att det inte finns några hinder för er att gifta er, t ex att någon av er är under 18 år. Blanketten hittar ni här: Hindersprövning

Annat språk
Om ni önskar kan vigseln utföras på ett annat språk men ska ske enligt Svenska kyrkans ordning. Det finns ett inslag i vigseln som kallas ”tillkännagivanden” som måste uttalas på svenska, men som kan kompletteras med ett uttalande också ett annat språk.

Vigselgudstjänsten inleds med att brudparet går in i kyrkan eller kapellet vid varandras sida och sedan, vända mot altaret, lyssnar till Bibelns ord om kärlekens gåva och ansvar.

Etikett vid vigsel i kyrkan

Vigselgudstjänsten

Vigselgudstjänsten utformas i samråd mellan brudparet, prästen och en musiker. Prästen är ytterst ansvarig för vigselgudstjänsten och dess olika moment.

Vill ni gifta er utomlands?

Ni kan vigas eller bli välsignade (när ni redan gift er borgerligt) i Svenska kyrkan utomlands. Olika regler gäller i olika länder, här får du praktisk information.