GRAVSÄTTNING - HUR DEN GÅR TILL
Här följer en beskrivning hur det går till när ni möter vaktmästaren på kyrkogården inför gravsättningen där er anhörige kommer till den sista vilan.
Gravsättning eller urngravsättning sker efter att stoftet kremerats och lagts i en urna eller ask/linnepåse.
Efter att ni kontaktat kyrkogårdsförvaltningen/pastoratet och gjort en bokning gällande gravsättning, där ni valt dag och tid som passar er, så möter ni vaktmästaren direkt vid graven eller om ni vill, möts ni i kyrkan. (Svenska kyrkans ordning och om det är en borgerlig så hör med bokningen var ni möts)
Vaktmästaren har då ställt urnan eller askan på ett litet bord eller annan avsedd plats med några tända ljus. Ni samtalar med hen som ger information samt finns för er genom hela grav/urnsättningen.
Tillsammans pratar ni kring hur det kommer att gå till när ni sedan går ut till graven, tex om ni önskar klockringning?
Graven är då sedan tidigare grävd och förberedd där urnan sedan sänks ner. Vid gravsättning i askgravplats eller askgravlund så är det en linnepåse som sänks ner i graven eller jorden.
Vid gravsättning i minneslund får inga anhöriga närvara, då det är ett anonymt gravskick och ombesörjs då av medarbetare/vaktmästare på kyrkogården. När gravsättningen ägt rum meddelas familjen/anhörig.
Inför gravsättningen så kan ni (om ni vill) eventuellt ha förberett att läsa t.ex en dikt eller att säga några ord, tända ett ljus eller lägga lite blommor kring graven som ett sista farväl eller även lägga några blommor invid urnan i graven när den är nedsänkt, det ni själva tycker känns och blir fint. Det är er stund.
Ni får frågan av vaktmästaren om ni vill sänka urnan/askan själva eller om det ev känns svårt i stunden, så gör vaktmästaren det åt er.
Vaktmästaren låter er sedan få egen tid vid graven och går undan, men finns i närheten om ni behöver hjälp eller stöd.
När ni sedan gravsatt och stunden känns bra att lämna graven så kommer vaktmästaren att fylla igen graven och göra fint, samt om ni lagt blommor kring graven så läggs de invid/på graven och om ni tänt ett ljus så placeras det där också (sommartid kan det ev vara brandrisk om ljuset skulle blåsa omkull och då lämnas inte ljuset kvar-samtala med vaktmästaren vad som gäller just er dag)
Vi på kyrkogården önskar er en fin stund och vi finns för era frågor.