En bred musikscen i världsklass
Yale University som grundades 1701, är USA:s tredje äldsta institution för högre lärande och idag ett av världens mest kända universitet. Att New Haven, där Yale ligger, har blivit en mångfacetterad kosmopolitisk musikmiljö är däremot mindre känt.
På musiksidan är kanske den barbershopliknande gruppen ”Whiffenpoofs” den internationellt mest kända ensemblen. Likt andra amerikanska universitet finns också en Glee Club, en blandad studentkör grundad 1861 som sedan starten definierat den allmänna studentsången med en sångskatt bestående av skolans kampsånger och hymner.
Idag finns ca 20 olika vokalgrupper inom olika genrer och sammansättningar, blåsorkestrar, instrumentalensembler och en fullständig symfoniorkester.
Yale utfärdar musikexamina på masternivå och uppåt. Utbildningsmiljön blir då synnerligen professionell och har på många sätt designats för att likna yrkeslivet. Allra mest tydligt blir det för studenterna på ISM som parallellt med studierna av skolan erbjuds avlönat arbete i en församlingskontext och samtidigt erbjuds att delta i olika professionella ensembler, exempelvis Yale Schola Cantorum där ett högt tempo gör att studenten måste vara färdig med sin egen instudering vid första repetitionen. Efter någon veckas arbete med repetitör, flygs världsdirigenter in för att leda ensemblen i 2-3 framföranden. I dag är David Hill konstnärlig ledare men ensemblens tidigare dirigenter är frekventa gäster, t.ex. den världskände japanske Bachtolkaren Masaaki Suzuki .
Det sjuder av musik på campus och från öppna fönster strömmar musik från de olika studentensemblerna till musikhögskolans professionellt modellerade körer och dess symfoniorkester. Varje vecka erbjuder studenter soloframträdanden och kapellen fylls av lovsång och orgelbrus liksom alla kyrkor med närhet till campus. Det finns en plats för både den som älskar gospel och den som vill söka sig till en anglikansk evensong eller ett sjunget kompletorium med renässansmusik på den sena söndagskvällen. Inbjudna gästartister och gästprofessorer är en självklar del av musikutbudet och bildar en länk mellan skolans musikmiljö och en internationell scen på samma sätt som ett flitigt turnerande gör. Den egna symfoniorkesterns rigorösa program, det faktum att skolans alla lärare regelbundet konserterar i en egen konsertserie, ett stort musikbibliotek, en samling historiska musikinstrument, konsertsalar i världsklass och fler orglar än orgelstudenter är exempel som gör miljön på Yale synnerligen kreativ. Lärdomar från denna unika miljö kommer att följa mig hela livet och jag gläds åt den skandinavienturné som nu gör att du kan ta del av ett klingande exempel från Yale Universty genom dess Schola Cantorum och Julliard 415.
Robert Bennesh domkyrkorganist i Lund, alums från Yale