Lyssna

Gammalt och genuint, så är fiskarkapellet i Barsta

En pärla vid Höga Kusten är fiskarkapellet i Barsta i Nordingrå församling. Det är ett av de mest genuina kapellen med i stort sett oförändrad exteriör och interiör från mitten av 1600-talet. Många av de andra kapellen påverkades av väckelsen på 1800-talet och fick ”bönhuskaraktär”, men till Barsta kom inte väckelsen på samma sätt, utan kapellet fick stå orört och oanvänt och med tiden förfallet innan det restaurerades under 1930-talet. Då konserverades de intressanta takmålningarna med sina bibliska motiv, målade av Roland Johansson Öberg år 1699. Den ålderdomliga bänkinredningen behölls med kvinnosida till vänster och manssida till höger. Längst fram finns bänkarna för barnen som satt vända mot sina mödrar.

Kapellet kom till på initiativ av kyrkoherde Nils Bozaeus i Nordingrå och kan ha uppförts omkring år 1650. Kyrkoherden hade en fäbod i Barsta. Hans pigor och drängar vistades där under sommaren och tillsammans med kustfiskare, både nära och långt ifrån, de sk gävlefiskarna, bildade de en sommarförsamling. Vintertid användes kapellet som förvaringsplats för fiskeredskapen.

Jag träffar Margit Bergarp Åsberg en försommardag i Barsta. En turistbuss är redan på plats och vi ser lämmeltåget uppför den branta backen upp till kapellet. Barsta är ett givet mål för många turister och Margit, som är kapellansvarig, uppskattar att flera tusen besökare kommer varje sommar. Kapellet är en omtyckt plats för dop och vigslar. Vid Barstadagen, en söndag i juli, samlas nordingråbor och sommargäster till den årliga sommargudstjänsten, då kapellet är för litet för att rymma den stora församlingen. Präst och kantor står på kapelltrappan i gassande sol och vänder sig upp mot backen där församlingen sitter i svalkande skugga! Efter gudstjänsten står kyrkkaffebordet uppdukat och deltagarna får en papperspåse med nybakat bröd och en mugg kaffe i näven.

Margit berättar om kapellaget som bildades 1965 och numera också inkluderar hamnföreningen. Alla som har hus i Barsta, både fastboende och sommarfolk, har rätt att vara med. Under Kristi Himmelsfärdshelgen samlas alla till städdag inför sommaren. Ett 30-tal finns nere vid hamnen och ett 20-tal vid kapellet för att göra allt i ordning.

- Kapellet är verkligen en samlingspunkt och en gemensam angelägenhet för hela byn, berättar Margit. Det är så roligt att de nyinflyttade så snabbt får en känsla för det. Under sommaren turas vi om och har en vecka var då vi ansvarar för att kapellet är städat och att det finns färska blommor på altaret. Vid dop och vigslar lämnar vi alltid en gåva som anknyter till kapellet.

Kapellaget är helt beroende av gåvor till drift och underhåll. Vid större insatser kan Länsstyrelsen gå in med bidrag.

- Tack och lov att det finns swish! Redan någon vecka efter påsk, då vi öppnade kapellet, hade mycket pengar kommit in, berättar Margit.

Margit berättar också om den gamla kapellnyckeln som stals 1975. En kopia gjordes som använts i alla år efter det. Men så i våras kontaktades Margit om en upphittad nyckel. Det var en antikhandlare i Hälsingland som hade fått in en låda med gamla nycklar. När han undersökte dem närmare upptäckte han att en nyckel hade ”Barsta kapell” ingraverat. Så nu är originalet återbördat till sin rätta plats!

Text Lars Parkman 

Foto: Lars Parkman