Lyssna

Skrinet som stals och återfanns

Det lilla relikskrinet från medeltiden blev vida känt genom sitt försvinnande

I Ullångers kyrka finns ett relikskrin från tidigt 1200-tal. Det är inte stort, men unikt i sitt slag. Så länge det stod i dopkapellet i Ullångers kyrka väckte det inte så stor uppmärksamhet, men en augustinatt 1999 stals det från kyrkan av den ökände kyrktjuven José Arteaga som hade härjat längs norrlandskusten under flera år och gjort inbrott i kyrkor och kapell. Genom stölden blev skrinet näst intill en världsnyhet.

Länge var det spårlöst försvunnet, men stiftsantikvarien Rickard Isaksson kollade regelbundet på nätet efter förlorade antikviteter och upptäckte plötsligt 2006 att skrinet fanns på ett statligt museum i Madrid. Via Riksantikvarieämbetet fick man kontakt med museet i Madrid, som inte ville släppa ifrån sig skrinet eftersom man köpt det i god tro på ett ansett auktionshus.

När skrinet nu var återfunnet ville Ullångers församling till varje pris få det tillbaka. Kontakter togs med stiftet och Riksantikvarieämbetet. En resa till Madrid planerades för att försöka övertyga spanjorerna att den rätta platsen för skrinet var Ullånger.

- Biskop Tony Guldbrandzén, Rickard Isaksson och jag åkte till Madrid, men av någon anledning skickade inte Riksantikvarieämbetet någon representant, vilket gjorde att vi saknade mandat att förhandla med museet, berättar Anna Elletoft Wiberg, som då var kyrkoherde i Ullånger.

Museet erbjöd sig att sälja skrinet för fantasibelopp. Resan tycktes förgäves, men den stora spanska tidningen El Pais fick nys om historien och skrev kritiskt om museets hantering av det hela. I samband med att Spanien blev ordförandeland i EU 2010 kom vändningen. Den dåvarande kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth bidrog till att Spanien till sist erbjöd sig att utan kostnad ge tillbaka skrinet till Ullångers kyrka.

- År 2009 hade skrinet vunnit en omröstning om årets klenod. Priset var en stöldsäker monter. Nu väntade vi bara på att montern skulle fyllas med sitt dyrbara innehåll, berättar Leif Lindström, vaktmästare i Ullångers kyrka.

Hösten 2011 kom skrinet tillbaka till Stockholm. I en bil bemannad av professionella säkerhetsvakter, försäkrad till ett belopp av fem miljoner kronor, kom skrinet tillbaka och placerades i den flera hundra kilo tunga montern. I samband med högmässan första advent avtäcktes klenoden på sin nya plats inne i kyrkorummet. Det lilla skrinet i emaljerad koppar och förgyllt, tillverkat i Limoges i Frankrike, hade äntligen kommit tillbaka till Ullånger!

Text: Lars Parkman, 2023