Lyssna

Stiftets äldsta spelbara orgel?

Vibyggerå gamla kyrka har en intressant historia. Den byggdes i skiftet mellan  12- och 13-hundratalen som en salkyrka med stenmurar i s k skalmursteknik.  År 1314 var Vibyggerå ett eget pastorat men p g a digerdödens härjningar, då  hela byar kunde ödeläggas, blev församlingen annex under Nordingrå vars  prosteri omfattade hela Ångermanland.

År 1516 får kyrkan en egen kyrkklocka och det höga sadeltaket kom på plats under 16- eller 1700-talet.

Inredningen är från 1700-talet. Bildhuggaren Johan Edler d ä har tillverkat korfönstrets skulpterade inramning och kyrkomålaren Eric Fellström dekorerade den tredelade läktaren och bänkinredningen.

En raritet i kyrkan är orgeln, byggd i Nätratrakten på 1780-talet, och kanske den äldsta spelbara i vårt stift! Den stod i Skogs kyrka fram till 1849 då det byggdes en ny läktarorgel där.

”Av kostnadsskäl var orgeln stum i några år tills jag för fyra år sedan lagade den med silvertejp!”

 

Orgel försvann ur minnet men hittades på  1970-talet på en loge i Bjärtrå av Sigvard Hansson från Vibyggerå. Den köptes in av församlingen och renoverades av Menzels orgelbyggeri.

Sedan 1981 står den  på plats i gamla kyrkan och är ett uppskattat inslag i våra gudstjänster och samlingar. Ett problem i början var att bälgen, som förser orgeln med luft, varje  vinter blev uppäten av råttor. Av kostnadsskäl var orgeln stum i några år tills jag för fyra år sedan lagade den med silvertejp! Nu fungerar den och ljuder med sin  speciella klang än en gång i vårt gamla kyrkorum.

Orgeln har 4 stämmor: 8-fot, 4-fot, ters, samt en delad 2-fot och en sperrventil. Den är skramlig och smått  annorlunda att spela på, men har en härlig klang.

Text: Magnus Skoglund & Härnösands stift 2021

Foto: Magnus Skoglund