Text: Frida Ohlsson Sandahl, sociolog och teolog
Regnbågen
Min blick letar i varje kyrka jag går in i – finns regnbågen här? Ibland ser jag en regnbågsflagga, ibland finns bågen i altartavlan. Regnbågen är en symbol som ger hopp.
I Första Mosebok 6:5–9:17 kan vi läsa om Noa. Gud ville göra en nystart av skapelsen. Noa fick i uppdrag att bygga en stor ark – ett slags fartyg – för att rädda världen undan det vatten som Gud lät regna över jorden. Efter att allt vatten försvunnit kunde människor och djur på arken gå i land och Gud lovade att aldrig mer ödelägga jorden. Som ett tecken på sitt löfte ställde Gud regnbågen mellan molnen. Regnbågen är därför ett tecken på Guds förbund med allt levande och ett förnyat liv.
Regnbågen har olika färger, både klara färgpartier och partier där färgerna blandas. Också vi människor är olika. Vi finns både som tydliga personligheter, men ibland är vi också suddiga. Både och. Lite otydliga. Oavsett hur det är, så har Gud sitt förbund med oss, ett avtal som säger att vi är omhändertagna bland regnbågens färger. Det finns ett löfte från Gud att aldrig överge människan. På så vis har regnbågen ett hoppfullt budskap – till alla kristna och också till oss som identifierar oss som hbtqi-personer. Regnbågen representerar vårt liv, gör oss synliga.