Lyssna

Den gamla runstenen vid kyrkan

I vapenhuset, till höger om ingången till den nuvarande kyrksalen, reser sig en två meter hög runsten av vittrad gnejsgranit

Runstenen är vittrad då den har stått utomhus i hundratals år, först inmurad i den gamla kyrkogårsmuren, sedan uppställd utanför  västra ingången.

Den ifyllda runraden är huggen med den så kallade helstungna eller medeltida runraden och lyder:

+krist : mario : sun : hiapi : þem : ær : kirku : þ [vittrad otydlig del av stenen] arþa : absalon : ærki : biskup : ok : æsbiornmuli :

Översättningen från medeltiddanska (eller kanske medeltidsskånska) är Kristus, Marias son, hjälpe dem, som kyrkan gjorde, Absalon ärkebiskop och Esbjörn Mule.

Omnämnandet av ärkebiskop Absalon gör det relativt lätt att datera både kyrkobygget och runstenen. Absalon var Lunds ärkebiskop från år 1177 till sin död år 1201 och det är inom denna tidsram vi kan placera tillkomsten av kyrkan och runstenen.

Det finns en hel del att säga om Absalon, av ätten Hvide. Kortfattat var Absalon delaktig när kung Valdemar den store och hans son Knut VI lade grunden för det danska Östersjö-imperiet som kom att vara ända fram till 1600-talet. Absalon grundade också Köpenhamn som blev Danmarks huvudstad.

Både kyrkan och runstenen omnämns i en dansk biografi från år 1781 med titeln Nye samling danske, norske og islandske jubel-lærere, med slægt-registere og stam-tavler, sammanställd av Christopher Giessing, Roskilde domkyrkas och skolas dåvarande kantor. En jubellærer är en lärare eller en präst som tjäsntgjort i 50 år eller mer. I biografin omnämns Norra Åsum under kapitlet om Eric Mule (f. 1669 och d. 1751), en assessor i högsta rätten och språkprofessor vid gymnasiet i Odense, och ja, en ättling till Esbjörn Mule i Norra Åsum!

Esbjörn Mule markeras som död år 1232 och hans stamtavla ritas upp på så vis att hans far är Niels Mule, kung Valdemars stallmästare, och hans farfar är Esbjhörn Snare som är bror till ärkebiskop Absalon! Enligt denna uppgift är alltså runstenens ärkebiskop Absalon och Esbjörn Mule släkt med varandra!

I texten står det vidare att "hans gravplats utvalde han i Åsums kyrkogårdsmur i Skåne, var hans arvingar hade insatt en 3 ½ alnar lång och 1 aln bred kampsten med runbokstäver: Krist Mariæ Sun hialpi dem er Kirchu dinu Gudt Absilon Erkibiscup oik Assbiörn Muli. Vidare står det i ett annat citat att han hade byggt upp och blivit begravd i Åsums kyrka. 

Vintern 1971-72 pågick det arkeologiska utgrävningar inne i kyrkan inför en renovering när man hittade en ekkista i koret framför högaltaret. I ekkistan låg det ett skelett av en äldre man, invirad med tygfragment från liksvepningen och skor på fötterna. Skorna var av en spetsig typ som förekommer just under högmedeltiden, 1200- till 1300-talen.

Var det Esbjörn Mule man hade hittat?

                                                                                                     Text av: Mika Hänninen