Passar jag in? Är jag omtyckt? Har jag en självklar plats i någons liv? Är jag annorlunda? Kommer jag att bli avvisad? Det är inte ovanligt att vi tar beslut utifrån dessa rädslor. Att inte fråga någon vad den ska göra till helgen för att man är rädd att få ett nej blir i längden inte bra. Ju mindre du vågar fråga och närma dig andra människor desto mer ensam blir du. Föreläsningarna handlar om hur jag kan börja bryta ensamheten?
33 % AV SVERIGES BEFOLKNING KÄNNER SIG ENSAMMA
Ensamhet är något vi alla har testat på i olika former och i olika perioder. Det är något som kan komma och gå eller något som kan vara över tid. Forskning
har visat att just i Sverige är det ovanligt svårt att hitta sociala sammanhang eller nya sociala sammanhang. Vårt land har strävat efter att inte vara beroende av andra för att kunna vara självständig. Där har ensamheten kommit i kölvattnet.
En stor studie visar att 33 % av befolkningen känner sig ensamma ofta eller alltid. Det är en tredjedel av befolkningen. Det är inte ett individuellt problem för dig eller mig eller någon annan här. Det är ett samhällsproblem.
SAMTAL OCH TANKEFÄLLOR
Det finns saker vi kan göra själv åt vår känsla av ensamhet. I föreläsningen får du höra om olika verktyg. Där är till exempel sam- talet en viktig grundpelare. Hur tar man något från ett kallprat till en djupare vänskap? En annan aspekt är tankefällor som vi alla hamnar i ibland. Det är sätt som våra tankar sätter krokben på oss själva.
I föreläsningarna får du höra psykolog Sara Ling som på ett lättsamt sätt lotsar dig genom svåra teman där du också får verktyg att förändra din situation.