Foto: Anders Gustafsson

Skogsbada i sommar

Nyhet Publicerad

Att få vandra i skogen rymmer så många dimensioner: rekreation, motion eller bara vara. Maria By är certifierad skogsbadsguide och vet vad skogen kan få betyda. Skogsbad är en långsam vandring på mjuka stigar där man blir guidad för att uppleva skogen med alla sina sinnen.

– Det viktigaste med den här upplevelsen är att det är din egen upplevelse. Som guide ger jag dig möjligheter att själv upptäcka vad någonting är, känns, doftar eller ser ut, säger Maria.
För fem år sedan drabbades Maria av utmattning och var riktigt sjuk och orkade inte gå promenader. Eftersom hon hade nära till skogen där hon bor orkade hon gå till skogen men inte så mycket mer, utan blev ofta sittande på en stubbe.
– Det gjorde att jag upptäckte saker som jag kanske inte gör när jag bara går och tittar framför mig, har hörlurar i öronen. Istället upptäckte jag att bara vara i allt jag såg och hörde gjorde att jag mådde lite bättre. Jag lade märke till olika dofter, började tänka på hur allt såg ut och hur det kändes, och när jag såg mig omkring såg jag ett myllrande liv som jag inte upptäckt förut, säger Maria By.

När jag såg mig omkring såg jag ett myllrande liv som jag inte upptäckt förut.

Maria By, certifierad skogsbadsguide

Maria började plugga skogsbruk på SLU, där hon fick höra om skogsbad på en föreläsning. När hon fick veta vad det innebar blev hon intresserad.
– Jag ville ta det här ett steg längre och utbildade mig till certifierad Skogsbadsguide, säger Maria By. 

Maria By@chilleriabymaria

Skogsbad

  • Ordets skogsbad kommer ifrån japanskan och det betyder uppleva skogen med alla sinnen.
  • Skogsbad sker ofta i grupp om 6–10 personer. 
  • Långsam vandring i en park eller skog, 2–3 timmar. 
  • Tanken: Istället för att göra saker, så är man mer i varandet.
    Vi saktar ner tempot betydligt och går ganska långsamt, och ofta i tystnad, för att man verkligen ska få tid och möjlighet att uppleva. 
  • Lär mer här:  www.scandinaviannatureandforestthe- rapyinstitute.com/