Klivet från den nattsvarta stolen
Det har gått 1 1/2 år sedan den tragiska olyckan i Nälden där Valle, 8 år miste sitt liv vid tågövergången. Hur kan man som anhörig leva vidare efter något sådant? Det värsta tänkbara. Att förlora sitt barn.
Kyrkbladet har träffat Valles mamma Malin och fått samtala om sorgen och bearbetningen. Kanske hennes erfarenheter får hjälpa någon annans i sorg?
Malin flyttade hit 2014 tillsammans med sina två söner. Valle skulle idag vara 9 år och Hobbe fyller 12 i nästa vecka. Malin studerar och hyr ett hus i Nälden.
Hur lever man vidare efter en sådan tragedi? Jag får veta av Malin att hon har erfarenhet av sorg tidigare i livet. Bl.a avled barnens pappa när de var riktigt små. Hon har, som hon säger, fått öva på sorg.
- Utan att ha vetat att det kommer en dag då det blir bättre, hade jag nog inte orkat.
- Första tiden är bara kaotiskt, det är bara tårar och det gör ont. Man förstår inte hur man någonsin ska skratta igen, eller ens kunna skratta igen, säger Malin.
Den nattsvarta stolen
Malin pratar om den nattsvarta stolen.
-Om jag sitter på min, som jag kallar, nattsvarta stol, dag ut och dag in, kommer det inte att bli bättre. På den stolen är det bara nattsvart.
Malins uppmaning till sig själv är att våga kliva upp från stolen och börja utveckla sig.
- Då kommer jag inte vara samma person, ju mer jag utvecklas ju mer distans kan jag få till min sorg, menar Malin. Jag tänker att det kan vara att välja att ”gå in” i sorgen eller ”gå ur” sorgen. En annan strategi att komma vidare ur sorgen var för Malin att prata om den. Prata, älta och prata…
- Jag tjatade hål i öronen på mina allra närmaste, säger Malin och skrattar.
Något Malin gjorde från start var också att våga ta in andra människor, våga vara ledsen med andra människor.