Unik läktarpredikstol
Läktarpredikstolen med baldakin i senrenässans från 1616 av Statius Otto är en av få i Sverige som är placerad på sin ursprungliga plats framför triumfbågen. Den har rikt skulpterade bilder hämtade från Bibelns berättelser. På den södra sidan skildras scener ur Gamla testamentet och på den norra syns Nya testamentets berättelser. Predikstolens sju fält framställer skapelsen, syndafallet, Noas ark, Jesu födelse, korsfästelse och uppståndelse och till sist yttersta domen.
I kyrkan hänger ett större epitafium med en målning föreställande prosten Erasmus Hofgard med hustrun Dorotea Munthe och familjens fem barn. Den har troligen målats av en av Rembrandts närmaste lärjungar 1660. Hofgard var prost i Kropp 1642–80. Altaruppsatsen från 1668 och dopfunten från 1666 är ännu bevarade gåvor från honom. En tavla på minnesstenen i den gamla nordportalen vittnar om att han önskade få sin grav i kyrkan. På grund av hustruns ställningstagande i striden mellan svenskarna och danskarna tvingades dock familjen lämna Kropp och flytta till Danmark.
1931 härjades kyrkan av en svår brand och flera inventarier förstördes. Storklockan från 1700-talet sprack och står nu i vapenhuset. Endast kyrkans murar stod kvar. Lyckligtvis hade läktarpredikstolen flyttats från kyrkan till Rosendals slott 1873 och klarade sig undan branden. 1932 kunde kyrkan återinvigas efter att ha återställts i sitt tidigare skick och med läktarpredikstolen återuppsatt i kyrkan.
Altartavlan från 1929 är målad av Per Siegård och gestaltar Jesus på korset.
Orgeln är byggd 1950 av Frobenius orgelbyggeri i Danmark. Den är helmekanisk med 22 stämmor fördelade på huvudverk, ryggpositiv och pedal.
Branden i Kropps kyrka
Lär en artikel ur Kyrknytt om branden i Kropps kyrka och om det medeltida krucifixet som återfanns.
Kropps kyrka rymmer 180 personer.
Adress till Kropps kyrka:
Kropps kyrkväg 36, Mörarp.