Vit putsad äldre kyrka omgiven av nyutslagna träd.
Lyssna

Ansvarsfull förvaltning

Svenska kyrkan är en av landets största fastighetsägare. För att bevara och utveckla det kyrkliga kulturarvet behöver vi ha både gedigen kunskap och pengar.

Svenska kyrkan äger omkring 20 000 byggnader. Av dem är cirka 3 400 kyrkor. Kyrkobyggnaderna, tillsammans med våra kyrkogårdar, är viktiga för människor som vill samlas till gudstjänst, tända ljus, besöka en grav eller delta i en verksamhet.

Men platserna är också en viktig del av det svenska kulturarvet. Därför förvaltar vi våra kyrkor, kyrkobyggnader och kyrkogårdar på ett hållbart sätt och i samarbete med kulturmiljövården.

Läs mer nedan om hur Svenska kyrkan arbetar med och tar ansvar för vårt gemensamma kulturarv.

Kyrkoantikvarisk ersättning

På många orter är kyrkan den äldsta byggnaden, och tillsammans med kyrkogården utgör den en sammanhållande symbol för kontinuiteten i samhället. Det är därför viktigt att dess kulturhistoriska värden bevaras genom vård och underhåll.

Kunskapsutveckling genom projekt

Här hittar du rapporter om olika projekt som rör kyrkomiljön eller kyrkobyggnader. Rapporterna är publicerade av externa aktörer i samarbete med Svenska kyrkan.

Gemensamt ansvar

Genom att ta ett gemensamt ansvar för fastigheter, kyrkor och ekonomi kan Svenska kyrkan fortsätta sprida kristen tro och arbeta för en bättre värld även när medlemmarna blir färre och de ekonomiska resurserna mindre .

Många hänsyn att ta om en kyrka ska säljas

Sedan år 2000 har drygt 100 av Svenska kyrkans kyrkobyggnader sålts, totalt finns cirka 3400.

Flexibla kyrkorum

Dop, konfirmation, vigsel och begravning. Men också vanliga gudstjänster, meditation, öppen förskola, seniorträffar, soppluncher, körsång, kaffe och konsert. Vilka förväntningar finns på kyrkorummet i dag och hur kommer det att användas om 50 år? I den digitala utställningen Flexibla kyrkorum visar vi exempel från olika delar av landet, på hur kyrkorummet kan inrymma mer än bara ett rum.