En konservator sitter vid ett bord och handmålar på ett kyrkfönster.
Lyssna

Kyrkoantikvarisk ersättning

Varje år får Svenska kyrkan ersättning från staten för en del av arbetet med att vårda det kyrkliga kulturarvet. Hur pengarna har använts återrapporteras sedan till Kulturdepartementet. Här kan du ta del av rapporterna.

Kyrkornas kulturhistoriska värden ska bevaras. Därför ställs höga kvalitetskrav på reparationer, vård, underhåll och förändringar av byggnaderna. Ingrepp ska minimeras och Svenska kyrkan samarbetar med kulturmiljövården för att hitta lösningar som tar hänsyn till både bevarandet och de förändringsbehov som finnsKompensation för vård och underhåll

Kompensation för vård och underhåll

När Svenska kyrkan och staten fick förändrade relationer år 2000 kom parterna överens om att kyrkan varje år ska tilldelas ersättning för vården av Sveriges största sammanhållna kulturarv.

Ersättningen kallas kyrkoantikvarisk ersättning och är ett stöd till, och kompensation för, det ansvar som Svenska kyrkan tar för kyrkobyggnader, kyrktomter, kyrkliga inventarier och begravningsplatser. 

Varje år återrapporterar Svenska kyrkan hur ersättningen använts genom en redovisning till Kulturdepartementet. Från 2009 inträffar också en kontrollstation vart femte år då både Svenska kyrkan och staten analyserar hur den kyrkoantikvariska ersättningen fungerar. Inför en kontrollstation tar Svenska kyrkan fram en utökad redovisning som ett underlag. År 2024 inträffade den senaste kontrollstationen.

Här hittar du alla redovisningar och kan läsa mer hur det kyrkliga kulturarvet vårdas.

Kontrollstation

Vart femte år inträffar en kontrollstation för den kyrkoantikvariska ersättningen och arbetet med det kyrkliga kulturarvet. Då får både Svenska kyrkan och staten analysera effekterna av ersättningen, problem och utvecklingsområden.

Så användes den kyrkoantikvariska ersättningen 2023 (pdf)

Vårt gemensamma kyrkliga kulturarv ska vara tillgängligt för alla. Svenska kyrkan lägger varje år stora resurser på att vårda, underhålla och tillgängliggöra våra kyrkor. En del av resurserna kommer från den statliga kyrkoantikvariska ersättningen. Här berättar vi hur ersättningen användes under 2023.

Utveckla kunskapen om kulturarvet

Fram till och med 28 februari kan du söka kyrkoantikvarisk ersättning för att utveckla kunskapen om det kyrkliga kulturarvet. Svenska kyrkan fördelar en procent av det statliga stödet till projekt inom konservering, hantverk, klimat och miljö, tillgängliggörande och kulturarvsförvaltning.

Handbok och villkor för kyrkoantikvarisk ersättning


Villkoren för kyrkoantikvarisk ersättning är framtagna av Svenska kyrkan efter samverkan med Riksantikvarieämbetet och länsstyrelserna.

Som stöd i arbetet med kyrkoantikvarisk ersättning finns handboken där bland annat villkor för kyrkoantikvarisk ersättning kommenteras. Handboken uppdateras regelbundet så att den stämmer med aktuella frågor och praxis när det gäller ersättningens fördelning, användning och redovisning.

Villkor för kyrkoantikvarisk ersättning 2.0 (pdf)

Handbok för arbetet med kyrkoantikvarisk ersättning 2.0 (pdf, 20 sidor)

Redovisningar om hur den kyrkoantikvariska ersättningen använts