En skylt med texten Vallokal står i gräset utomhus. En kyrka syns otydligt i bakgrunden.
Lyssna

Nyhet / Publicerad 5 december 2024

Kyrkoval 2025

Söndagen den 21 september är det kyrkoval i Svenska kyrkan. Här kommer du att hitta information om valet så snart det är klart att publicera. Först ut är en artikel som kyrkorådets ordförande Magnus Nystedt skrivit till vårt församlingsblad.

Det är kyrkoval 2025

340, 1697, 20,04. Vad kan det vara för siffror? Om du gissar något med kyrkoval att göra så får du en guldstjärna. I förra kyrkovalet 2021 fanns det 1697 röstberättigade i vårt pastorat och det avlades 340 röster. Valdeltagandet var 20,04 procent. 

Nästa år är det dags igen. Söndag 21 september 2025 är det viktiga datumet att ha koll på. Vi får säkert anledning att återkomma till detta ämne, men jag ville uppmärksamma er på att valet kommer och skriva lite om dess betydelse.

Apropå siffrorna hoppas vi förstås på en förbättring nästa år, inte minst på högre valdeltagande. För det som bestäms och sker i kyrkan påverkar resten av samhället, och kyrkan påverkas förstås av samhället också. Inte minst i kris så finns kyrkan på plats, mitt i samhället, och erbjuder stöd till alla som behöver det, oavsett om man är medlem eller inte.

Men varför ska vi ha val till Svenska kyrkans olika nivåer? 

Det kan man tycka olika om, men min uppfattning är att i den folkkyrka som vi är, är din rättighet att lägga din röst på dem eller den som du tycker bäst kan leda kyrkan framåt. Kyrkovalet i Svenska kyrkan är ett val där medlemmarna får rösta på vilka som ska repre-sentera dem och fatta beslut i kyrkans olika organ. Det är ett viktigt sätt att utöva inflytande över kyrkans framtid och inriktning.

Som kyrkorådets ordförande arbetar jag och rådet nära framför allt kyrkoherden med att fatta beslut för pastoratets utveckling. Jag är övertygad om att alla förtroendevalda i vårt pastorat gör sitt allra bästa för att fatta kloka beslut om vår framtid. Det är inte alltid lätta beslut, men även svåra beslut måste fattas. Inte minst genom budgeten som tas varje år pekar kyrkofullmäktige ut prioriteringar för kommande år. 

Kyrkovalet är din chans att peka ut vilka du tycker har gjort ett bra jobb, och vilka du vill ska representera dig i framtiden. Ta den chansen, det är din rättighet, och jag skulle även säga att det är din skyldighet. Men dra dig inte för att höra av dig till oss förtroendevalda mellan valen, vi vill gärna höra hur du tycker det står till i pastoratet.

För att rösta i kyrkovalet måste du vara medlem i Svenska kyrkan och ha fyllt 16 år senast på valdagen. Det ger även dig som ung en chans att påverka kyrkan, och en chans att få möjlighet att engagera dig som kan vara av nytta i övriga livet.

Nu har jag bara nämnt vårt pastorat, där du kan vara med och bestämma vem som tar plats i kyrkofullmäktige efter valet, men kom ihåg att du också kan välja representanter till stiftsnivå och kyrkomötesnivå. Många stora frågor som påverkar oss lokalt i pastoratet bestäms på nivåerna över oss, så din röst räknas där också, naturligtvis.

Till sist, min uppmaning till dig som medlem är att ta reda på vilka nomineringsgrupper som ställer upp i pastoratet och läs på vad de vill. Läs också på om kyrkovalet och de olika valnivåerna. Och framför allt, använd din röst och var med och påverka Svenska kyrkans framtid!

Magnus Nystedt, kyrkorådets ordförande

 

  

Magnus Nystedt

Magnus Nystedt

Kyrkorådets ordförande, Kumla-Tärna-Kila pastorat

Mer om Magnus Nystedt

Kyrkorådets ordförande