En nedlagd gravsten ligger på en gravplats. En liten skylt står bredvid.
Lyssna

Nyhet / Publicerad 28 augusti 2024 / Ändrad 23 december 2024

Stensäkerhet - provtryckning av gravstenar

Under hösten 2024 påbörjas ett stensäkringsarbete på kyrkogårdarna vid Kumla, Tärna och Kila kyrkor, samt vid Östanbäcks kloster. Läs mer här:

En gravvård är alla delar av det vi till vardags kallar gravsten, från sockeln nere i    marken till synliga delar av stenen. En gravsten måste vara säkert monterad och får inte utgöra en säkerhetsrisk för besökare eller anställda. Som huvudman för begravningsverksamheten är Kumla-Tärna-Kila pastorat skyldig att se till att begravningsplatsen är en säker miljö för besökare och anställda. Gravstenar som är dåligt förankrade i sockeln eller lutar mycket kan utgöra fara för liv och hälsa. 

Aktuella säkerhetskontroller
Under hösten 2024 påbörjas ett stensäkringsarbete på kyrkogårdarna vid Kumla, Tärna och Kila kyrkor, samt vid Östanbäcks kloster. Arbetet förväntas sedan pågå under större delen av 2025 med uppehåll under vintern. Arbetet kan påverka upplevelsen på kyrkogården under en period. Vi ber om överseende med att detta behöver genomföras, för både besökares och anställdas säkerhet.


Hur går arbetet till?
CGK, Centrala Gravvårdskommittén, har tagit fram riktlinjer för stensäkringsarbete. Det går att läsa mer på deras webbsida: https://skkf.se/cgk/

Stående gravstenar över 30 cm rekommenderas att provtryckas var femte år. Stenen utsätts för 35 kilos tryck och/eller dragkraft vilket den ska klara utan att påverkas. Består gravvården av flera synliga delar ska varje del klara trycktestet. Utöver det kontrolleras att stenarna är dubbade korrekt och inte lutar för mycket. Om en gravsten inte klarar testerna och bedöms vara osäker placeras den liggande på graven, för att inte riskera välta och orsaka skada. Stenen läggs  försiktigt ner, med texten uppåt. Gravrättsinnehavaren informeras via brev om att gravstenen inte är godkänd, samt när den ska vara åtgärdad. En skylt sätts på gravplatsen med information om att stenen är nedlagd av säkerhetsskäl. Om du inte fått något brev trots att din sten är nedlagd vänligen kontakta pastoratet, se nästa sida. 

Det är viktigt att gravstenen åtgärdas om den blir underkänd. En gravplats kan bli bedömd som vanvårdad om stenen blir liggande när datum för åtgärd passerat. Ett vanvårdsärende kan resultera i att huvudmannen tar tillbaka ansvaret för gravplatsen.

Vem har ansvaret?
Begravningslag (1990:1144) beskriver vem som har vilket ansvar för  gravstenen.
Huvudmannens ansvar:
 *  Att utföra kontroller så att kyrkogården är en säker plats att vistas  på (2 kap 12 §).
 *  Att godkänna gravrättsinnehavarens gravstensritning utifrån  gravplatsens placering på kyrkogården. Bland annat avses  gravstenens mått och utformning, att den monteras enligt CGK’s  riktlinjer samt att gravstenen inte strider mot god gravkultur 
 (7 kap 26 §).
Gravrättsinnehavarens ansvar: 
 *  Att ta ansvar för att gravplatsen är välskött och inte utgör något  hot mot säkerheten på gravplatsen (7 kap 3 §, 30 §, 31 § och 33 §).
Gravstensfirmans ansvar:
 * Att stenen är säkert monterad.


Vem kontaktar man för åtgärd om gravstenen blivit underkänd?
Det är gravrättsinnehavaren som har ansvar för gravplatsen och beslutar hur den underkända gravstenen ska åtgärdas. Som gravrättsinnehavare kan man välja att åtgärda stenen själv. Montering ska ske i enlighet med Centrala Gravvårdskommiténs (CGK) riktlinjer. Vill man anlita en entreprenör kan man vända sig till en gravstensfirma.

Det går även att ansöka om att montera om stenen till en liggande häll, eller att 
helt ta bort gravvården, men fortfarande vara gravrättsinnehavare. En gravplats 
behöver inte ha en gravvård. Alla ansökningar om förändring eller borttagande 
av gravvård behandlas individuellt av huvudmannen, utifrån de regler som finns för det området på kyrkogården.

Kumla-Tärna-Kila pastorat nås på:
Telefon: 0224-42 28 00 (exp)
E-post: kumlatarnakila.pastorat@svenskakyrkan.se 

/Karin Degréus, kyrkoherde