Konservator Lisa Nilsen skrapar stearin med glasspinne av trä.
Lyssna

Nyhet / Publicerad 25 november 2022

Att ta hand om en gammal kyrka

Konservator Lisa Nilsen besökte Kungälvs kyrka för att utbilda personalen i hur man bäst tar hand om kyrkan och dess inventarier.

Stoppa skadan innan den sker. Konservator Lisa Nilsen är inriktad på att jobba förebyggande. Under en höstdag besökte hon Kungälvs kyrka för att ge personalen råd kring hur man bäst tar hand om 1600-talskyrkan och det som finns i den.

- Vi har pratat om hur man städar på rätt sätt, hur man skrapar stearin utan att repa, hur man förvarar textilier, att man ska putsa silver med milt medel och så vidare, berättar hon.

Hon åker ofta runt och håller liknande kurser och menar att kursdeltagare generellt inte har så bra koll på hur man ska jobba förebyggande.

- Ibland behöver någon komma utifrån för att påpeka vikten av att tänka efter innan man börjar städa och rengöra. Man är ofta hemmablind. Till exempel ska man inte släppa in hantverkare som får vara på egen hand i en kyrka utan att ge tydliga riktlinjer. Hela samhället skulle tjäna på att vi jobbar mer förebyggande. Inte bara sparar vi kulturhistoriska värden, vi sparar pengar.

I Kungälvs kyrka var det som imponerade mest hur personalen tar hand om textilierna.

- Det blev jag särskilt impad över. Man har syrafritt silkespapper emellan textilierna och rullar altardukar istället för att vika dem.

Ett av momenten under dagen var att lära sig att själv bedöma risker och vem som sedan ska göra vad.

- Att rengöra altaruppsatsen ska ingen vaktmästare eller lokalvårdare göra utan det måste kyrkorådet i så fall beställa en målerikonservator som gör.

Hur skrapar man då stearin på rätt sätt?

- Med en glasspinne och inte med en spackelskrapa av metall. Smörknivar eller en isskrapa av plast sa personalen här. Det är bättre att skrapan går sönder än att föremålet gör det!