Bild på konservator Maria Lagerqvist
Lyssna

Nyhet / Publicerad 22 september 2022

Kungälvs kyrka stänger för underhåll av takmålningarna

Under våren och sommaren ska hela innertaket i Kungälvs kyrka konserveras och bland annat rengöras. Kyrkan stänger därför efter nyårshelgen och öppnar efter sommaren.

Takmålningarna i Kungälvs kyrka från slutet av 1600-talet är kulturhistoriskt värdefulla. För att ta hand om målningarna så att de även i framtiden finns kvar i gott skick är det dags för en omfattande konservering av taket i Kungälvs kyrka.

Under arbetet kommer Kungälvs kyrka att hålla stängt. Det kommer inte att gå att vara i kyrkan för gudstjänster, vigslar, begravning eller dop. Bokning av kyrkan är möjlig igen från 1 september.

- Det räknas som en byggarbetsplats och då stängs kyrkan, för allas säkerhet, säger Kungälvs kyrkas komminister Jonas Edsberger.

Det går fortsatt att boka vigslar, begravningar och dop i andra kyrkor i församlingen och gudstjänster som normalt firas i Kungälvs kyrka kommer att flytta till Kungälvs församlingshem.

- Det känns lite i hjärtat när man vet att det har varit gudstjänst i Kungälvs kyrka varje söndag i väldigt många år och så plötsligt är det inte det, säger Jonas Edsberger, komminister. Men vi ser samtidigt möjligheter i det, det blir en spännande resa som vi får vara på.

Ett omfattande arbete väntar

Konservatorerna Maria Lagerqvist och Christoffer Gabrielsson står för arbetet och Maria berättar varför det är nödvändigt med en genomgång av taket. 

- Taket här är i bra skick, men det är smutsigt. Åldern, smuts och skador bryter ner material och när man gör en konservering stoppar man den nedbrytningen.

Det är ett omfattande och minutiöst arbete som väntar. Först rengörs taket och sedan tas ett gammalt nedbrutet fernissalager bort. Efter det går man igenom eventuella skador och äldre retuscher, där man under årens lopp målat på ny färg på delar av taket, innan en ny fernissa till slut läggs på.

- Den gamla fernissan är trasig, den har spruckit och krackelerat av ålder. Då skyddar den inte längre utan smuts kan hamna på färgen. De äldre retuscherna som sitter löst får man göra om, men man ska inte göra för mycket. Allt som vi nu lagar eller retuscherar ska vara möjligt att ta bort utan att skada originalet.

Ett hedersuppdrag som konservator

När byggnadsställningar rests påbörjas arbetet och det är ett medvetet val att enbart vara två personer som jobbar med konserveringen.

- Fördelen med att vara många är att man har många händer och det går snabbt, nackdelen är att alla gör lite olika. Därför har vi valt när det är sådant känsligt tak att vara få, som är vana att samarbeta, i den här kyrkan är det resultatet som räknas.

Maria som tidigare arbetet med många kyrkor är imponerad av kvalitén på måleri och trähantverk och ser fram emot att få närma sig taket på nära håll.

- Det är så mycket hantverkskompetens som finns här, när man får komma nära ett sådant här verk så blir man helt ödmjuk. Det kommer att bli jättespännande och jag är helt säker att vi kommer att hitta oväntade saker. Man ser saker från nya vinklar som konservator, plötsligt så tittar man ner från ställningen och så ser man till exempel en skriven text, på ovansidan av en takbjälke eller någon annanstans som man vanligtvis inte har tillgång till.

Hon ser uppdraget som ett hedersuppdrag och det var ingen tvekan om att hon ville ha jobbet.

- När jag fick frågan bara skrek jag rakt ut i telefonen: ja! Det finns några kyrkor i Göteborgs stift som är mer speciella än andra och Kungälvs kyrka är etta för mig. Det är ett sådant fantastiskt tak och som konservator blir jag lycklig över att det är så mycket original kvar. Det bara fortsätter att finnas här i århundrade efter århundrade och jag är så oerhört rörd över att det nu är jag som ska ta mig an det.

Gudstjänster flyttar till församlinghemmet

Under tiden som arbetet pågår kommer Stora salen i Kungälvs församlingshem att göras om till en gudstjänstlokal, med bland annat ett lånat altare från S:t Halvard.

- Vi försöker inte kopiera Kungälvs kyrka som har så mycket visuellt, utan när vi nu kommer till församlingshemmet får vi jobba med gudstjänsten i stället och det ser många fram emot. Kanske lär vi känna varandra på ett annat sätt, kanske får vi nya tankar. Jag tror att det blir fint och spännande att fira gudstjänst tillsammans i församlingshemmet, säger Jonas.

Han liknar den tillfälliga stängningen av kyrkan med fasta.

- Fasta betyder att avstå från något, när man sedan får tillbaka det får man en ny känsla. På samma sätt tänker jag att det blir en fasta från kyrkorummet och sen får vi tillbaka det, med en ordentlig fest. Så fort vi får ett slutdatum när allt väntas vara klart så bokar vi in något pampigt musikaliskt, visar bilder om hur arbetet gått till och så vidare. 

Kyrkan öppnar för tillfälligt besök

Men den som är nyfiken på hur konserveringen går till behöver inte vänta tills allt är färdigt. Vid ett par tillfällen under våren kommer det att finnas möjlighet att besöka kyrkan.

- Vi vet att många är intresserade och tänker åtminstone öppna kyrkan under två tillfällen, ett på dagtid och ett på kvällstid. Då får man komma in och titta och där Maria berättar om hur arbetet går till. Man kommer kanske inte se så mycket eftersom det är ställningar överallt, men ändå.

När arbetet sedan är över och ställningarna väl är borta berättar Maria att det kommer att gå att se skillnad på taket med blotta ögat.

- De rengöringsrutorna som har gjorts visar att taket är smutsigt, så färgerna kommer att bli klarare med större kontraster. Det är som om man nu tittar med solglasögon på och sen kommer ta av sig solbrillorna. Efter att jag har gjort Kungälvs kyrka kan jag gå i pension, jag kommer aldrig att få ett bättre jobb, avslutar hon skrattande.