Marie Pervik hade jobbat som församlingsassistent i Svenska kyrkan, utbildat sig till socionom och fick ett vikariat inom Sjukhuskyrkan. Egentligen en administrativ tjänst – men Marie tröttnade snabbt på att sitta vid skrivbordet och passa telefonen. Hon gav sig ut i sjukhuskorridorerna, skapade relationer till personalen och gradvis öppnades en helt ny värld.
– Jag hade en tidigare erfarenhet som säljare, det hade jag nytta av, skrattar hon.
Att våga ta kontakt, att bjuda in sig, att ställa frågor och vara genuint intresserad, det gav resultat. Och vikariatet blev en fast tjänst. Snart började de ringa från avdelningarna när någon – patienter, anhöriga – behövde samtal och stöd. Inom kort utvecklades ett samarbete med IVA, intensivvårdsavdelningen.
– Jag sade ja till allt! En värld jag inte kände till öppnade sig, ett nytt sätt att vara kyrka.
Några år senare fick hon prästen Per-Olof Holm som kollega, och 2019 började även socionomen Petra Lax.
– Marie har betytt mycket för Sjukhuskyrkan, säger Per-Olof. Vi har haft ett väldigt gott samarbete med både skratt och allvar och jag kommer verkligen att sakna hennes kunskap och erfarenhet.
Med Marie i spetsen har Kungälvs sjukhus skapat arbetssätt och -grupper som är unika. Bland annat har AT-läkare sedan 18 år fått handledning av henne och deltagit i reflektionsgrupper.
– Det här är unga läkare, med ett enormt ansvar, säger hon. Eftersom jag inte är läkare har det inte blivit några medicinska diskussioner i grupperna. De har inte behövt prestera, något som skapat frimodighet och trygghet i samtalen.
Ett annat projekt är samarbetet med Columbia University inom området narrativ medicin.
– Enkelt uttryckt handlar det om att lyssna på patienten, att se människan som bär på sjukdomen.
Det Marie helst talar om är ett arbete som påbörjades redan 2011 och är inriktat på barn som är anhöriga till patienter.
– Hur kan läkare och övrig personal möta dem? När de pratar med barnen, vad kan de säga? Vi har haft arbetsgrupper på sjukhuset, och det har lett fram till att det finns barnombud på avdelningarna.
Visst låter det som om Marie haft fullt upp på jobbet? Och samtidigt har hon alltid läst diverse universitetskurser på kvällstid, som idéhistoria och grekisk mytologi som ger klassiska insikter i hur det är att vara människa. Men också kurser som förkovrat henne konkret i yrket – och ledde fram till att hon är legitimerad psykoterapeut och på deltid drivit egen verksamhet. Och nu är det detta som leder till nästa steg.
Marie blir utbildningsansvarig på psykoterapeututbildningen vid en privat högskola i Göteborg.
– Jag ville göra något nytt, jag behöver göra något annat. Alla möten, även de extremt tragiska, kommer jag alltid att bära med mig. Och nu får jag chansen att använda min erfarenhet, att ge blivande terapeuter ett existentiellt perspektiv.
Marie Pervik gör sin sista arbetsdag på Kungälvs sjukhus den 11 augusti.
Text : Mona Davidsson