Lyssna

Nyhet / Publicerad 6 december 2024 / Ändrad 16 december 2024

Nu har Ethel kokat sin sista soppa

Efter tolv år har Ethel Finnberg kokat sin sista soppa i Munkegärdekyrkan. – Jag har verkligen trivts här, det har varit en så god gemenskap, säger Ethel. Den 15 december avtackades hon i gudstjänsten.

Ethel Finnberg hade en yrkesbakgrund både inom vården och kyrkan, när hon för tolv år sedan tog över ansvaret för soppluncherna i Munkegärdekyrkan.

Hennes deltidstjänst har främst ägnats åt den trivsamma fredagsgemenskapen, men det har också blivit samling runt matborden vid påsk, midsommar och jul.
- De här åren har betytt mycket för mig. Det har stärkt mitt självförtroende att jag kan prestera olika saker. Församlingen och teamet har hela tiden uppmuntrat mig, så har det inte alltid varit.

Fredagarnas soppluncher har stadigt haft 18-20 besökare, som efter en kort andakt ätit god mat och umgåtts.
– De flesta kom regelbundet, säger Ethel. Och om någon saknats ett par gånger, då tog vi kontakt och hörde efter så att allt var bra. 
Gästernas favoritsoppa är utan konkurrens köttfärssoppan, men på topplistan kom också morotssoppan och olika ostsoppor.

Ethel har haft hela ansvaret från planering till inköp och tillagning, men har på senare tid haft lite hjälp av maken Ingemar och några trogna lunchgäster. För successivt har kroppen börjat säga ifrån och Ethel har nu bestämt sig för att checka ut från arbetslivet.
– Nu ska vi vara lediga och koppla av tillsammans, kanske blir det en del resor, säger hon. Och jag fortsätter förstås komma på gudstjänsterna här i Munkegärde.
Hennes sista fredagslunch ägde rum den 13 december, på själva Luciadagen. Men det serverades inte soppa!
– Nej, då blev det smörgåstårta – och äggost, ler Ethel.

Den formella avtackningen skedde sedan i söndagsgudstjänsten den 15 december.
Därefter tar soppluncherna paus, och hur fredagarnas gemenskapsaktiviteter sedan kommer att se ut, är i nuläget inte helt klart.

Text: Mona Davidsson

Ethel Finnberg är också road av handarbete, och har gjort den vackra altarduken. Det tog två år att virka tio meter spets, som för hand sytts fast i tyget.

Foto: Mona Davidsson

Ethel Finnberg har serverat fredagssoppa och andra godsaker i tolv år, och nu lämnar hon arbetslivet.

Foto: Mona Davidsson