Lyssna

Nyhet / Publicerad 19 februari 2024 / Ändrad 11 mars 2024

Nu seglar Magnus Haglund vidare

Engagemang och passion är två ord som beskriver Magnus Haglund. När han berättar om församlingen i Kastalakyrkan, konfirmandgrupperna och sitt arbete mot antisemitism – då fylls blick och röst av glöd. Nu har han lämnat församlingen och börjar nytt jobb på Orust.

Redan under gymnasieåren bestämde Magnus Haglund sitt yrkesval. Präst. Han fortsatte direkt efter examen med teologistudier och prästvigdes 1997. 
– Jag växte upp i Kärna, familjen gick till kyrkan vid advent och jul, jag deltog i en del ungdomsaktiviteter i Kastalakyrkan, minns Magnus. 
Kastalakyrkan blev också hans arbetsplats 2018. En kyrka med ett stort engagemang och djup gemenskap. 
– Det bästa med Kastala är att det är en så levande församling. Här möts alla generationer, från nyfödda till 90-plussare och delar känslan att de hör ihop med varandra. De har olika hemorter, men har aktivt valt att vara här. 

Magnus nämner bland annat idealiteten, viljan att hjälpas åt och engagera sig i sin kyrka. 
Det märktes inte minst under pandemin, när smittorisk och deltagarbegränsningar var en del av vardagen. Då firades gudstjänster och mässor utomhus, ofta i flera omgångar för att alla skulle kunna vara med. 
Pandemin satte också stopp för en planerad temadag om de antisemitiska och nazistiska strömningar som funnits, och i viss mån finns, i Kungälv med omnejd.  
– Så sent som 2018 hade vi en nynazistisk demonstration i Kungälv och de tongångarna ligger ännu och pyr.  
I mitten på 1990-talet bodde Magnus ett år i Jerusalem, studerade och jobbade som volontär. 
– En självklar del av min kristna tro, är att den rymmer stor respekt för judisk tro och det judiska samhället. Jag känner ett ansvar för att aktivt motverka antisemitism, och är tacksam över att ha andra präster som stått upp emot detta som mina förebilder. Och att i olika sammanhang få arbeta tillsammans med Segerstedtinstitutet, det känns bra. 

Den som någon gång träffat Magnus Haglund har troligen hört honom nämna Elida, “den seglande kyrkan”. Elida är ett segelfartyg, mest känt för konfirmandläger till sjöss. Magnus ingår i styrelsen för ägarstiftelsen och är också aktiv ombord. 
– Elida kan jämföras med en lägergård, säger han.  
– Arbetet med konfirmander och ungdomsgrupper är den roligaste delen av prästjobbet, enligt mig. Just nu har jag min 58:e konfirmandgrupp! 
En konfirmandresa i början av mars blev därför en väldigt passande avslutning på åren i Kastala, där Magnus sedan avskedspredikade den 10 mars. 

Därefter börjar han jobba i Morlanda församling i Orust pastorat.  
– Det är en landsbygdsförsamling på “yttersidan” av Orust, med en kyrka i Ellös och kapell på Käringön, Flatön och Gullholmen. 
Kanske inte det förväntade karriärsteget? 
– Det är livet som leder mig dit! För min familj började det med en husvagnsplats på Flatön, som utvecklades till en villavagn – vårt sommarställe. För en tid sedan fick vi chansen att köpa en tomt där vi ska bygga ett permanenthus, och är just nu i ritnings- och bygglovsfas. Och så dyker det upp en ledig prästtjänst just där! 
Men innan dess ska Magnus avsluta sitt uppdrag i Kastala. Konfirmandresan har redan nämnts, men ett betydligt mer ansträngande projekt är att tömma arbetsrum och bokhyllor.  
Jonas Edsberger, som varit präst i Kungälvs kyrka, tar över i Kastala efter Magnus och välkomnas den 17 mars. 

Är det något Jonas behöver veta? 
– Ibland slår sig dörren till mitt kontor och går knappt att öppna. Det beror på att markplattan under huset rör sig, så det är geologi – inget tecken från Gud... 
Till sist, är det något jag glömt att fråga dig om? 
– Ja! Vilket lag som är mitt favoritfotbollslag! Och då svarar jag IFK Göteborg, och vet att några killar blir lite extra glada. 

Text: Mona Davidsson

Segelfartyget Elida har en särskild plats i Magnus hjärta och har gett många härliga upplevelser.

Foto: Karin Nytomt

Magnus Haglund avtackades i Kastalakyrkan den 10 mars. Till höger kyrkoherde Mikael Isacson.

Foto: Linus Åsemyr

Utanför Kastalakyrkan, på gräset nära klockstapeln, hölls en mängd gudstjänster under pandemin. – Så informationen om “återsamlingsplats” passade verkligen, säger Magnus Haglund.

Foto: Mona Davidsson

Hashtaggen #selfieprästen är Magnus Haglunds sedan många år. Och selfies med prästen är ett praktiskt sätt för konfirmanden att få kvitto på närvaro vid gudstjänsten.

Foto: Mona Davidsson