Lyssna

Nyhet / Publicerad 11 april 2024 / Ändrad 25 november 2024

Skolorna erbjuds både äventyr och ny kunskap

Ett nytt, och stort, projekt startade hösten 2024. Från förskolan till gymnasiet erbjuds klasserna utbildningar som på olika sätt är kopplade till läroplanen. – Det är kul att vara med och bygga upp något helt nytt, säger Anne Jensen.

Anne Jensen, med bakgrund som fritidspedagog, fick tillsammans med församlingspedagogerna David Hermansson och Mattias Wodlén samt musikpedagogen Rebecka Tholerus uppdraget att planera det så kallade skolprogrammet. 
En ökad satsning på barn och ungdomar är ett strategiskt beslut i församlingsledningen, med förankring i såväl församlingsinstruktion som budget. 
– Vi har bollat många idéer, säger Anne Jensen. Vad kan vi, vad kan skolan ha nytta av?  

Resultatet har blivit ett ambitiöst program där ett par inslag är etablerade sedan länge. Till exempel påskvandring som årligen erbjuds för årskurs sju. Klasserna kommer till Kastalakyrkan och får uppleva en dramatisering av påskens händelser. 
Även Bibeläventyret, för årskurs fyra, har funnits i många år.  
– Under sammanlagt fyra timmar går vi genom Gamla testamentet med drama, rörelser och lek. De berättelserna är gemensamma för både kristendom, judendom och islam och ger en möjlighet att koppla till olika händelser både historiskt och i dag. 
– Där erbjuder vi också en lärarhandledning för att klassen ska kunna arbeta vidare med detta inom samhällskunskap, geografi och historia. 

Nya inslag är till exempel kyrkopedagogik för årskurs tre, där ett besök i Kungälvs kyrka omfattar bland annat historia, arkitektur och konst. För årskurs åtta erbjuds föreläsningar om olika inriktningar inom kristendomen, alltså om katolska kyrkan, ortodoxa kyrkan och protestantiska kyrkan. 
För årskurs fem diskuteras besök på kyrkogården, för att prata om hur en begravning går till, jämföra gravstenar från förr och nu, med mera. 
– Det vi erbjuder är naturligtvis kopplat till läroplanen, säger Anne Jensen.  
– Kyrkan är en resurs i samhället och det är självklart att vi vill bidra med det vi kan. Dessutom kan vi professionellt stötta skolorna i samtal om relationer eller svåra frågor i livet.  

Den anpassade grundskolan (tidigare särskolan) ska erbjudas jul- och påskvandringar och för gymnasiet finns möjlighet till studiebesök, intervjuer och föredrag utifrån klassens eller kursens behov.  
Här intill finns mer information om vad som erbjuds de olika årskurserna.
Det skickas också personliga inbjudningar till berörda lärare. Lärarna kan sedan ta kontakt och boka in sina klasser från höstterminen och framåt. 

Text: Mona Davidsson