Händer på kistlock
Lyssna

Begravning

När en människa dör måste man begravas. I kyrkan gör vi det i en begravningsgudstjänst. Det kan också ske i annan ordning eller som en borgerlig ceremoni. Om du förlorar en människa som står dig nära, behöver du ta hand om dig och få tid att sörja. Men kanske är det inte nog med sorgen. Kanske är du den som ansvarar för allt det praktiska – att berätta för andra, att beställa en kista och att ordna med begravningen?

En varm tanke till dig som sörjer och saknar.

Kontakt och bokning

Välkommen! Kontaktuppgifter till expedition, bokning och kyrkogårdsärenden med telefontider. Här hittar du också kontaktuppgifter till alla som arbetar i församlingen. Vi finns här för dig!

Vi vill finnas till för dig!

Det är viktigt att ta farväl, särskilt vid livets slutliga avsked - döden. Då kan seder och symboler i samband med en begravning vara till tröst och stöd i det svåra och smärtsamma avskedet.

Som anhörig ställs man inför val och frågor kanske uppstår när en anhörig dött. Man vill göra något, genast. Ofta är det bäst att vänta någon dag efter dödsfallet med att boka tid på begravningsbyrå. Då blir det lättare att orka ta emot information och fatta beslut. Men det går inte att vänta alltför länge. Kroppen ska gravsättas (kistbegravning) eller kremeras inom en månad, enligt begravningslagen. 

I den kristna begravningsgudstjänsten säger vi farväl och tackar för en människa i en gudstjänst. Vi överlämnar den döde till Gud. Begravningsgudstjänsten är en akt av kärlek och respekt för den som är död. Den är också något att hämta kraft ur för den dödes nära och kära och vi tackar för vad en människa gett oss. 

Genom begravningsgudstjänsten visar vi också respekt för kroppen. Kroppen kan inte skiljas från människan. Vi lägger kroppen till vila, prästen lyser frid över den avlidne och överlåter hen i Guds omsorg och kärlek.

Begravningen kan vara ett samlande begrepp för tiden från själaringning till minnesstund och uppföljning. Begravningens sammanhang sträcker sig från dödsbädden till avskedet vid graven.

Själaringning

När församlingen fått veta att en medlem dött, ringer vi i kyrkklockorna som ett meddelande till församlingsborna att någon i församlingen avlidit. 

Tacksägelse

Tacksägelse är en del i högmässan, på en söndag i kyrkan innan begravningen där vi läser upp namnet på den som avlidigt och tackar Gud för den som levt och församlingen ber för den som avlidit och för dem som sörjer. Församligen skickar en inbjudan till tacksägelse, till närmast anhörig.


Frågor om livets mening, familjerelationer, arbete och gudstro kan göra sig påminda. Sorgen kan göra att allt blir annorlunda, som om ”livet stannar upp”, vardagen fungerar inte som förr. Mycket skall tänkas igenom och det är en av kyrkans viktigaste uppgifter att hjälpa och stödja sörjande och lidande människor.

Inför begravningen tar prästen kontakt för samtal. Då kan man fråga om allt det som fyller ens hjärta. Viktigt att komma ihåg är, att varje präst har absolut tystnadsplikt.

Ska barn vara med på begravningen? 
Vi ser gärna att barnen deltar i begravningsgudstjänsten. Det är av yttersta vikt att barnens situation som anhöriga lyfts fram. Detta kan t.ex. ske genom att erbjuda dem en samling i kyrkan/kapellet en stund innan gudstjänsten börjar, då de får möjlighet att ställa frågor till prästen. Längre ner på sidan finns en animerad film om begravning, den kan ni visa innan begravningen. Fråga gärna prästen när ni träffas för samtal.

https://www.svenskakyrkan.se/begravning

Begravningsgudstjänst enligt Svenska kyrkans ordning

Här finns ordningen för en begravningsgudstjänst. Tillsammans med prästen kan du välja bibeltexter och planera begravningsgudstjänsten. Om du har önskemål om psalmer eller annan musik, pratar du med prästen och kyrkomusikern. De vet också vilken musik som fungerar i gudstjänstlokalen och om det är möjligt att spela upp inspelad musik.