Lyssna

Nyhet / Publicerad 20 mars 2025

Församlingen samverkar i GVI- Gruppvåldsintervention som "Hoppets röst"

Sedan den 17 april 2023 arbetar lokalpolisområde Järfälla, Kriminalvården, Järfälla kommun, Upplands-Bro kommun och lokalsamhället i kommunerna med Gruppvåldsintervention GVI, för att minska grovt och dödligt våld i kriminella miljöer. Den 19 mars 2025 genomfördes interventionen call-in, som är en del av arbetet med GVI Järfälla och Upplands-Bro. Call-in är ett informationsmöte, frivården kallar representanter för olika kriminella grupper.

 

Text: Susanna Lillsjö, diakon. Foto: Sofi Sandström

Call-in är ett välregisserat möte och en envägskommunikation där aktörerna kommun, polis, kriminalvård, lokalsamhälle kan tala direkt till representanter för olika kriminella grupperingar. Kommunikationen bygger på förberedda och inövade manus och det är av stor vikt att dessa följs för att inte äventyra säkerheten, eller för att interventionen ska bli ineffektiv eller rent kontraproduktiv. Det olika talare som på ett genuint, varmt och respektfullt sätt förmedlar att samhället inte tolererar våldet, att framtida våldshandlingar kommer att få konsekvenser inte bara för de som närvarar under mötet utan för hela gruppen och ett erbjudande om stöd och hjälp för en förändrad livssituation och för att förhindra fortsatt våldsamt beteende.

Talare från lokalsamhället förmedlar:

  • Sorgens röst, en representant från lokalsamhället som har förlorat en närstående på grund av våldet, och som kan tala om den sorg som våldet har orsakat i deras liv, samt den skada som det har orsakat lokalsamhället.
  • Ångerns röst, en representant för lokalsamhället som har levt ett liv i kriminalitet, men som har lämnat det livet bakom sig och som vill representera lokalsamhällets röst som ett sätt att ge tillbaka till samhället.
  • Hoppets röst, som representant från lokalsamhället, Susanna Lillsjö, diakon.
    Talare för hoppets röst och förmedlat hoppet om att det finns en väg ut ur kriminalitet samt att det finns stöd och hjälp att få från lokalsamhället för personer som vill lämna ett kriminellt liv. 


Anders Grape, kyrkoherde har deltagit i publiken under call-in tillsammans med representanter från lokalsamhället i Upplands-Bro och Järfälla såsom representanter från Järfälla och Upplands-Bro kommun, föreningar och trossamfund som erbjuder stöd till gruppmedlemmar. Efter call-in är det mingel som innebär en möjlighet för kallade individer och lokalsamhället att mötas och prata.

Ett gemensamt budskap förmedlas:

  • Vi vill inte att du ska dö.
  • Vi vill inte att du ska döda.
  • Om våldet fortsätter kommer det att få konsekvenser för hela gruppen genom sanktioner och ökat fokus från polisen, Kriminalvården och andra brottsbekämpande myndigheter.
  • Vi vill att du tar emot det stöd som finns för att lämna det kriminella livet.

Vi som församling är en viktig del av lokalsamhället och arbetet med att minska grovt och dödligt våld i Upplands-Bro och Järfälla.

På Upplands-Bro kommuns hemsida kan ni läsa mer här