Kulla kyrka ligger vacker på en höjd. Runstenar från 1000-talet berättar om att bygden tidigt blev kristnad. När den första kyrkan byggdes i Kulla är okänt, men åtminstone sedan 1200-talet har en stenkyrka funnits på platsen. Bygden var en typisk lantbruksbygd och redan i dokument från 1341 kallas socknen Bondekulla, för att skilja Kulla från näraliggande Biskopskulla.
Kyrkan från 1200-talet hade troligen ett lågt och smalt kor, kanske som Yttergrans kyrka. Kyrkan byggdes om och till, bland annat med ett kraftigt romanskt torn, för att få i princip sin nuvarande utformning på 1400-talet då stjärnvalven slogs, vapenhuset byggdes och tornet fick en klockvåning av tegel. De vackra valven har dekorerats med en fyrklöverstjärna och en korsstjärna i långhusets valv, och en Sturestjärna i korvalvet.
Under 1500-talet byggdes den nuvarande sakristian, och under 1600- och 1700-talen gjordes endast mindre förändringar. 1832 blev däremot kyrkan ljusare både ut- och invändigt när nya fönster togs upp samtidigt som kyrkan blev”så utan som innan brukslagen och hvitlimmad”.
Den äldre kyrkans sydportal leder in i långhuset. Här finns den ursprungliga tunga dörren med medeltida eleganta järnbeslag. Ett originellt inslag i Kulla kyrka är bänkarna och predikstolen från 1627-29. Mästaren bakom dessa är en Jöns snickare, förmodligen bosatt i trakten, som skapat både uttrycksfulla och dekorativa bilder med bland annat fabeldjur, ornament, kyrkbilder och geometriska utsmyckningar.
En gång fanns i 1400-talskyrkan ett altarskåp, troligen ett svenskt arbete från 1450-75. Av detta finns idag endast kvar några lösa bilder som hänger på södra korväggen. På norra korväggen finns en Kristusbild, en gång en del av ett triumfkrucifix, troligen 1200-tal och eventuellt medfört från den första stenkyrkan, liksom kyrkans dopfunt från 1200-talet. I koret finns också en prästbänk från 1500-talet och en medeltida korklocka.
Dopfunten i Kulla kyrka har en fot från 1200-talet av gotländsk kalksten, med fyra ansikten. Dopfuntens övre del är från 1950-talet. Dopfunten var 2014 utlånad till utställningen Himlen är här i Uppsala domkyrka.
När Hjälstaholms pastorat bildades 1866 genom kungligt påbud var tanken att Kulla kyrka skulle stängas men Kullaborna fortsatte att ta hand om sin kyrka. 1949-50 kunde den renoveras grundligt. I samband med renoveringen iordningställdes ett doprum, ett baptisteri, i tornets bottenvåning. I detta doprum är dopfunten från 1200-talet placerad. I en monter i baptisteriet finns också ett vackert antependium som skänktes till kyrkan 1642.