Fröslunda kyrka
Fröslunda orgel är helt unik med en mycket speciell klang som skapas av enbart labialstämmor (inga rörverk som t ex trumpet). Ytterligare en egenhet är att manualen har en så kallad ”kort oktav”. Det innebär att orgeln saknar de fyra lägsta tangenterna. Orsaken är att tonerna Ciss, Diss, Fiss och Giss i lägsta oktaven sällan användes i dåtida musik och att man av rent ekonomiska besparingsskäl därför tog bort dem ur orglarna. Genom sin storlek krävde dessa pipor mycket material, så besparingen blev reell.
Stämmorna är:
• Gedacht 8
• Principal 4
• Quinta 3
• Oktava 2
• Scharff III
Orgeln byggdes ursprungligen för Kumla kyrka i Västmanland. Här nämns den vid en biskopsvisitation 1630. 1819 skaffade Kumla kyrka en ny orgel och sålde efter ett antal reparationer sin gamla orgel till Fröslunda kyrka. Ett missförstånd tycks dock ha inträffat eftersom orgeln redan var bortlovad till Pehr Zacharias Strand, som delbetalning till honom för Kumla församlings nya orgel. Därifrån försökte man nu häva köpet, men Fröslunda hotade att dra saken inför domstol och lyckades till slut få orgeln.
Orgelbyggaren Pehr Gullbergson från Lillkyrka utförde 1837 en större reparation då han utökade klaviaturens omfång och även satte in den tidstypiska orgelstämman Fugara. Några årtionden senare flyttades orgelstämman Vox Candida till Nysätra orgel från en i Boglösa kyrka.
Enligt dåtidens ideal byggde 1932 firma A Johnsson i Sundbyberg bakom den gamla orgeln en ny med 12 stämmor. Från början var avsikten att ta bort den gamla orgeln, men experten Bertil Wester insåg dess kulturhistoriska värdet och påverkade församlingen att behålla den på läktaren.
1961 modifierades den gamla orgeln av Bröderna Moberg i Sandviken – en orgelfirma med stort intresse för historiska orglar. Under 1990-talet började önskemål höras om att återställda den till ursprungligt skick och en renovering genomfördes 1996-97 av orgelbyggare Tomas Svenske, Hagby. Orgelns disposition blev då samma som Daniel Stråhle använt 1739. Det är sådan vi kan höra den idag. Svenske har sedan dess vårdat orgeln.
Stråhle var elev till både Johan Niclas Cahman och Christopher Polhem. Av dessa lärde han sig orgelbyggeri och mekanik. Han byggde sedan ett stort antal orglar i mellansverige, men också klavér och klavikord. Av hans hand finns en orgel i Bingsjö kapell samt i Strömsholms slottskapell. Han införde även orgelstämman Vox Virginea till Sverige, den finns bl a i Nysätra orgel.
Vissa pipor och två orgelstämmor måste rekonstrueras 1996, nämligen Quinta 3 fot och Scharff 3 chor. Likaså nytillverkades en manualklav efter förebild från Strömsholms Slottskapell och Hedesunda kyrka. Orgelns ursprungliga bälg från 1739 hittades på en stallvind i Taxnäs herrgård.
Orgelns pipor står i ett skåp som är byggt enligt en tradition och med en teknik som går tillbaka till 1400- och 1500- talet. Stora delar av det nuvarande pipverket och orgelns övriga delar är tillverkade av orgelbyggaren Daniel Stråhle 1739. Han gjorde då även orgeln liksvävig, den stämningsprincip som fortfarande används. Tonhöjden är dock något högre än den nutida. Noteras kan att fasadens pipor har varit belagda med bladsilver, men nu är svarta pga oxidering.
Orgeln har fyra gånger varit nära att kasseras för att ge plats åt en ny orgel, men till slut ändå bevarats. Därför har Fröslunda kyrka idag en orgel vars skåp och pipmaterial till stora delar hör till de äldsta i Sverige.