Anlita en begravningsbyrå
Det finns mycket som man som efterlevande kan göra själv, till exempel bokningar och planering av ceremoni och minnesstund. Det vanligaste är dock att man tar hjälp av en begravningsbyrå med det praktiska kring en begravning. Hur mycket det kostar beror till största delen på vilka tjänster man beställer. Val av kista, urna, gravsten, annons och arrangemang kring minnesstunden påverkar slutsumman.
Den avlidnas önskemål
Det kan vara bra att ta reda på om den avlidna hade några särskilda önskemål om sin begravning. I möjligaste mån skall den avlidnas vilja styra valen kring den kommande begravningen. I vissa fall har man pratat om detta innan, medan det i andra fall kan vara bra att se om den avlidna har lämnat några önskemål i Vita arkivet eller Livsarkivet. Många gånger är dock önskemålen inte helt uttalade, och frågor som du som anhörig behöver fatta beslut om i detta läge är i så fall:
- Kremering eller jordbegravning
- Val av ceremoni
- Tid och lokal för ceremonin
- Plats för minnesstund
- Val av gravplats eller minneslund
Boka tid och plats för begravning
Om man väljer att ha en ceremoni med kista måste denna hållas senast inom 30 dagar från dödsfallet. Därför är det bra att så snart som möjligt kontakta Församlingsexpeditionen (för kristen eller borgerlig ordning) eller Kyrkogårdsexpeditionen (för muslimsk eller annan ordning) för val av tid och plats för ceremonin. Har du valt att kontakta en begravningsbyrå sköter de bokningen. Har du valt kremering har man upp till ett år på sig innan askan måste gravsättas, därmed kan ceremonin också ske längre fram än 30 dagar från dödsfallet.
Om den avlidna var medlem i Svenska kyrkan erbjuds kostnadsfritt en begravningsgudstjänst i valfri kyrka eller kapell i Svenska kyrkan. Övriga ceremonier är välkomna i S:t Jakobs kapell. Om den avlidna skall begravas på annan ort än där personen var folkbokförd kontaktas den lokala huvudmannen på den ort som önskas.
Val av begravningsplats och enskild grav
Gravsättning av kista sker i regel i anslutning till ceremonin. I dessa fall måste man i god tid före ha valt ut den plats där gravsättningen skall ske. Finns det inte en gravrätt att tillgå så bokar du ett besök hos Kyrkogårdsförvaltningen för att se ut en gravplats.
Har du valt kremering finns det ingen anledning att jäkta fram ett beslut. Enligt svensk lag har man upp till ett år på sig innan askan måste gravsättas. Efter ceremonin och kremeringen är genomförd kan därför de anhöriga i lugn och ro bestämma om var askan skall gravsättas, hur gravanordningen skall utformas eller om man vill ansöka om att få sprida askan i hav eller i natur. Det kan vara bra att tänka på att gravfriden är mycket stark i svensk lagstiftning. Det innebär att det med få undantag går att få tillstånd att flytta redan gravsatt stoft eller aska.