Borstahusens invånare saknade under lång tid ett kapell, där den kyrkliga gemenskapen kunde organiseras. Många i fiskeläget var starkt religiösa, och samlades under 1890-talet i Missionsförbundets samlingslokal på Övre gatan. Verksamheten ledde till att medlemmarna startade både söndagsskola, syförening och damkör.
På 1920-talet började Svenska kyrkan engagera sig i det religiösa livet i Borstahusen. Man höll gudstjänster i skolan och startade en egen söndagsskola. 1930 invigdes den första egentliga kyrksalen genom att ett av skolans klassrum smyckas med altare, altartavla och syföreningens textilier. Med den nya kyrksalen ökade antalet förrättningar, men uppslutningen var till en början ganska begränsad. Söndagsskolan var däremot mycket populär, och kring denna organiserades mycket av det sociala livet i samhället. Folkskolan med kyrksalen förblev det kyrkliga centrumet i flera decennier.
I mitten på 1950-talet började skolan få utrymmesproblem, samtidigt som man inte längre hade behov av lärarbostaden i det äldsta skolhuset. Det beslutades därför att omvandla denna till kapell och gemensamhetslokaler för församlingen. Den nuvarande altartavlan installerades och bredvid kapellet en fristående klockstapel. Den ritades av Landskronaarkitekten Aina Berggren, som även var rådgivande i arbetet med kapellet.
Under 1970-talet växte önskan om en större byggnad allt starkare, där både gudstjänst och sociala aktiviteter bättre kunde inrymmas. 1978 bildades en kommitté för ett nybygge, och den lokale arkitekten Arne Magnusson får i uppdrag att skissa på ett nytt kapell. Detta uppförs 1979 som en tillbyggnad i vinkel mot den gamla folkskolan. De båda volymerna förenas av en ny entré. Samtidigt med nybygget renoveras de gamla lokalerna, som anpassas till församlingslivet med barnrum, kök och samlingslokal. Tillbyggnaden invigdes av dåvarande biskop Olle Nivenius den 21 oktober 1979.
2006 inköps ett konstverk till norra fasaden, en cortenplatta med utskuret kors, och 2011 anskaffas nya lösa möbler till församlingssalen.
Kapellets sevärdheter
Altartavlan med motivet "Den förlorade sonens återkomst" är målad av V Kasilius, då bosatt i Frankrike och donerad av Sture Andersson, 1959.
Kapellets klockstapel, ritad av Aina Berggren, donerades av Borstahusens kyrkliga syförening 1963. Kyrkklockan användes som brandlarmsklocka i Borstahusens spruthus. Inskriptionen på klockan lyder "Hör, Gud ännu sin nåd dig bjuder" samt "Borstahusens syförening skänkte mig".
Altare, altarring och dopfunt är ritade av kapellets arkitekt Arne Magnusson och utfört av Björn Löwenkvist på Mellbloms snickerier.
Dopskålen, ritad av Aina Berggren, är ett silverarbete av silversmed Börge Nilsson som donerades av Borstahusens kyrkliga syförening 1971.
Trätavlan på södra väggen har motivet "Jesus utdriver månglarna ur templet". Konstnären okänd. Donerad av Sture Andersson, 1976.
Oljemålningen, på hamrad kopparplåt med sammetsram på norra väggen, föreställer Jesu födelse. Den är gjord av 1500-tals konstnären Diego Correa och är skänkt av Sölve Holmstedt 1976.
Skrudar och textilier i kyrkoårets färger är donerade av Borstahusens kyrkliga syförening liksom delar av kyrksilvret.
Processionskorset är snidat och skänkt av träsnidaren F M Hultman 1961.
Orgeln installerades i kapellet 1980 och är byggd av Mårtenssons orgelfabrik.
Votivskeppet är en fiskevass. Dessa användes av Borstahusfiskarna från slutet av 1800-talet till ca 1920. Votivskeppet är skänkt av Borstahusen Informationsdesign AB genom Art Director Göran Rossling, vid kapellets 20 års jubileum, den 24 oktober 1999.
Ett annat votivskepp av målat trä finns även inne i kapellet. Detta är enligt inskriptionen ”Skänkt av Inga och Erik Svedberg vid kapellets invining 21 oktober 1979”.
Den broderade bonaden är sydd av Borstahusens kyrkliga syförenings första medlemmar och skänktes av syföreningen till kapellets 20 års jubileum 24 oktober 1999.
Korset i metall vid kapellets ingång invigdes den 18 juni 2006. Medel till detta skänktes av Elsie och Stig Laurenius. Korset som är tillverkat i Cortenstål - en särskilt hållfast stållegering, där ytskiktet konserverar plåten är designat av förre kyrkogårdschefen Pål Reijer och utfört av konstsmeden Owe Ohlsson i Ludvigsborg.
Nattvardsservisen är tillverkad av glaskonstnär Rose-Marie Bengtsson och invigdes år 2009.