Vad är ”Meningen med mig”?
Genom Meningen med mig, ett forskningsbaserat material från Svenska kyrkan, erbjuder vi ett verktyg för att stärka ungas psykiska och existentiella hälsa. Programmet hjälper deltagarna att hantera känslor, reflektera över livets frågor och skapa en känsla av trygghet och sammanhang. Programmet är icke-konfessionellt och kan genomföras i både sekulära och religiösa miljöer, och är öppet för deltagare och ledare med olika livsåskådningar och trosföreställningar.
För vem?
Materialet riktar sig till de i äldre tonåren och unga vuxna. Programmet kan användas i olika sammanhang där unga rör sig och samlas, så som i skolor, aktivitetsstöd, fritidsverksamheter, ungdomsmottagningar eller barn- och ungdomspsykiatrin.
Varför samarbeta med Svenska Kyrkan?
Vi i Landskrona församling möter många ungdomar/unga vuxna i det dagliga arbetet. Många kämpar med psykisk ohälsa, känslan av brist på mening och uttrycker att det saknas forum för samtal om existentiella frågor utan krav på motprestation eller betygsättning. Vi har bred erfarenhet av dessa frågor och att skapa och leda samtal om ämnet.
Genom bland annat aktiv tystnad, ett verktyg för att reducera stress och omgivningens brus låter vi ungdomarna dela med sig av något de upplever positivt respektive negativt i sitt liv, utan kommentarer eller reaktioner från andra. Inledningsvis tycker ungdomarna att det är svårt och obekvämt med tystnaden men efterhand ett moment som uppskattas och blir viktigt för många.
Hur går det till?
Upplägg
• 5-13 träffar á 45–90 minuter, i grupper om max 10 deltagare.
• Innehåll: Deltagarna utforskar max 12 grundkänslor (som glädje och ilska) och existentiella teman (som ensamhet och tillhörighet).
Detta sker genom samtal, kreativa övningar och balansmetoder för lugn och ro.
• Stöd och handledning: Vi erbjuder möjlighet att leda programmet inledningsvis och ge stöd om er personal vill ta över eller fortsätta arbetet tillsammans med oss.
Syfte och mål
• Ge unga språk och verktyg för att förstå och uttrycka sina känslor.
• Stärka deras motståndskraft (resiliensen) och känsla av mening och sammanhang.
• Öka den existentiella hälsan genom reflektion och praktiska övningar.
• På lång sikt överföra dessa lärdomar till skola, arbetsliv samt vardagsliv.
• Stärka individens självkänsla i mötet med andra.
Vill ni veta mer?
En kort sammanfattning bifogas i mailet om ni vill läsa vidare. I övrigt är ni välkomna att kontakta mig, Cheyenne Thor, via nedanstående kontaktuppgifter.
Diakoniassistent:
Cheyenne Thor, (utbildad socionom)
cheyenne.thor@svenskakyrkan.se
Landskrona församling
Vi ser fram emot att höra från er!