Gudaträd är en av de främmande invasiva arter som förekommer i Sverige. Gudaträden är toleranta mot torka och luftföroreningar. De är snabbväxande, har hög fröproduktion och hög grobarhet samt att de sprider sig genom kraftfulla rotlöpare. Flera av dessa egenskaper hos gudaträden gör dem kraftfullt invasiva. Vi har enligt SFS 2018:1939 beslutat att avlägsna vårt gudaträd i kvarter 42 på Landskrona kyrkogård.
Vi valde att ringbarka gudaträdet före lövsprickningen på våren 2020. Ringbarkningen stoppar flödet av fotosyntesprodukter från bladen i trädets krona till rötterna. Ringbarkningen görs för att försvaga träden och framför allt rötternas förmåga att växa till sig och bilda rotskott. Träden tas ner tidigast ett år efter ringbarkningen men helst först när trädkronan visar svaghetstecken.
Nu stod gudaträdet redo för att tas ner och detta gjordes under vecka 11. Vi beslutade att behålla stammen och lite av grenarna, för att kunna ge plats åt vårt lokala djurliv. Som ni ser på bilderna har det sågats håligheter i grenarna till våra insekter och det har även skapats ett fågelbo som vi hoppas blir populärt.
På Naturvårdsverkets hemsida finns mer information om de djur- och växtarter som omfattas av förbuden i EU-förordningen.
Nora Lundqvist
Trädgårdsmästare, Landskrona församling
-
Direkt: 0418-574 68Mobil: 0705-10 29 69
- E-post: nora.lundqvist@svenskakyrkan.se