Lyssna

Nyhet / Publicerad 10 juni 2024 / Ändrad 11 juni 2024

Nationaldagen 2024 på strandängarna vid Gröen

Nationaldagen firades på strandängarna vid Landvetters kyrka för nittonde året i rad och blev som vanligt en framgång. Svenska kyrkan i Landvetter och Härryda står för firandet.

Text: Lars Gahn. Bild: John Fahlnaes

Kyrkoherde Peter Bratthammar berättade om bakgrunden. När Sveriges nationaldag blev helgdag, försvann annandag pingst. Hans företrädare som kyrkoherde beslöt då, att församlingen istället skulle ta över nationaldagen. Så skedde också, och Svenska kyrkan bjuder på en nationaldag med allt för alla. Här finns marknadsstånd, musik av alla sorter, nationaldagstal med nationalsången och sist men inte minst en friluftsgudstjänst från en tillfällig scen nere vid Gröen.

Margaretha Josefsson och Peter Bratthammar visade, hur svenska flaggan är uppbyggd och förklarade lite av symboliken.

Foto: John Fahlnaes

Dit ner tågade ett festtåg med en korsbärare och två svenska fanor i täten, följda av musiker, barnkören och två präster, dels kyrkoherde Peter Bratthammar, dels komminister Margaretha Josefsson. Nytt för i år var, att nationaldagsgudstjänsten var avsedd "för stora och små!" Barnkören under ledning av Elin Björk framförde flera sånger från scenen, och barnen bildade alltså en motsvarighet till norrmännens "barnetog" på syttende maj. Även förkunnelsen inriktades på barnen och var därför förenklad - men mycket slagkraftig. "Förändringar är numera normaltillståndet", sade kyrkoherde Bratthammar skämtsamt. Under gudstjänsten gick pendeltåget från Borås till Göteborg förbi och hälsade oss alla nationaldagsfirare med ett glatt tutande. Psalmer sjöngs, och Tommy Jonsson stod för musiken.

När Sveriges nationaldag blev helgdag, försvann annandag pingst. Hans företrädare som kyrkoherde beslöt då, att församlingen istället skulle ta över nationaldagen. Så skedde också, och Svenska kyrkan bjuder på en nationaldag med allt för alla. På bilden kyrkoherde Peter Bratthammar med pastoratskyrkorådets ordförande Eva Karlsson.

Foto: John Fahlnaes

Dagens nationaldagstalare var Gillis Edman. Som seden bjuder satte Peter Bratthammar en blomsterkrans på huvudet på Gillis Edman. Denne kom dock med dagens mest uppskattade skämt: som begravningsentreprenör tycker jag inte om att få kransar i förtid.

Foto: John Fahlnaes

Dagens evangelium var Jesu missionsbefallning. Före sin himmelsfärd befallde han sina lärjungar att gå ut i världen och göra alla folk till lärjungar. Margaretha Josefsson förklarade och utlade texten: Alla människor skulle bli vänner med Gud och med varandra. Just på en nationaldag skall vi allesammans vara tillsammans. Gud själv är tillsammans med sig själv. Han är ju treenig. Svenska flaggan visar vem Gud är. Den är blå som himmelen. Liksom himmelen finns överallt och omsluter oss alla, finns Gud överallt och omsluter oss alla. Det gula korset på flaggan är som en öppen famn och visar att Jesus, det vill säga Gud själv, älskar oss alla. Jesus lovade i slutet av sin missionsbefallning, att han skulle vara med oss alla dagar in till tidens slut. Han hjälper oss att vara tillsammans med Gud och med varandra.

När regnet öste ned som värst höll folkmusikertrion Klockarelyckan oss varma och glada med sina fantastiska folkmusikaliska toner och en härlig inställning som strålade från scenen rakt igenom hällregnet och träffade den tappra publiken rakt i hjärtat.

Foto: John Fahlnaes

För den som ville fördjupa sig i det kristna budskapet fanns organisationen Goda Nyheter med på strandängarna. Här delade man ut biblar gratis. Högtidstalare var den legendariske begravningsentreprenören, författaren och frimuraren Gillis Edman. Han och kyrkoherden framträdde på scenen nationaldagsklädda i blå kostym med gula västar och blåa slipsar. Gillis Edman höll ett kraftfullt och tankeväckande tal. Vi svenskar har mycket att vara tacksamma för, men allt som är gott och äkta är alltid hotat. Världen kryper närmare med krig och hat. Av hat föds bara hat och ingen framgång. Vi behöver mod att göra det rätta och säga det rätta. Vi behöver politiker och företagare, som pratar respektfullt med varandra. Vad kan vi då göra som enskilda människor? Jo, vi kan visa vänlighet mot varandra. Världens hopp är vänlighet empati och godhet. Vi kan försöka följa den gyllene regeln: allt vad ni vill att människorna skall göra er, det skall ni göra mot dem. Säg till era vänner att ni älskar dem eller tycker mycket om dem! Som seden bjuder satte Peter Bratthammar en blomsterkrans på huvudet på Gillis Edman. Denne kom dock med dagens mest uppskattade skämt: som begravningsentreprenör tycker jag inte om att få kransar i förtid. Han förstod dock att detta var ett annat slags krans och lät sig trots allt bekransas.

Foto: John Fahlnaes

Några av barnkörens medlemmar tog upp kollekt till Landvetters församlings ungdoms- och blomsterfond till Gustaf Karlssons minne. Ur denna fond utdelas stipendier till konfirmerade ungdomar, som nu tjänstgör såsom assistenter för dagens konfirmander. Konfirmanderna får göra resor ute i Europa för att lära sig på ort och ställe. Under dagens lopp bjöds mycket musik, bland annat låtar av Elton John. Gospelkören Sound of Joy, kallad för "församlingens kronjuvel", sjöng. Dagens husband var Tommy Jonsson och hans orkester. Tommy Jonsson spelade en bröllopsmarsch från gamla Landvetter. Den är så bra, att man tyckte, att den borde väljas av brudpar i Landvetter och användas både vid intåget i kyrkan och uttåget hur helgedomen eller åtminstone vid det ena av dessa tillfällen. Tommy hade själv komponerat den. Flera hoppborgar lockade barnen. Kön till fiskdammen var lång. Man kunde tävla i femkamp. Vid sidan av alla anläggningar stod ett litet kraftverk och brummade för att alla verksamheter skulle ha tillräckligt mycket elkraft. Vädret var äkta svenskt sommarväder: växlande molnighet, lite kallt och några regnstänk men i huvudsak uppehållsväder. Sådant väder måste man vara mycket tacksam för under en svensk sommar.

Så var det slutligen dags för juvelen i kronan, Landvetter-Härryda pastorats egen gospelkör, Sound of Joy under ledning av Mimmi Folmanis. Och när harmonierna började klinga och gospelgunget kom igång, ja då skedde miraklet: molnen skingrades och solens värmande strålar började leta sig fram igen.

Foto: John Fahlnaes

Tommy Jonsson med band värmde våra hjärtan med några Elton Johns finaste och mest kända låtar.

Foto: John Fahlnaes