Till skillnad mot konfirmanderna, som åker buss, flög vi ner till Krakow med mellanlandning i Frankfurt. Redan klockan 04.00 stod vi på Landvetter flygplats. Kanske inte så pigga men i alla fall på plats.
Resan ner gick bra, inklusive en språngmarsch mellan cirka 30 gater i Frankfurt. På Krakows flygplats blev vi upphämtade och körda till hotell Campanile i centrala Krakow. Efter installation på rummen och egen lunch på stan, tog vår egen guide Gustav Öhlander oss på en promenad runt i de gamla kvarteren i ett sommarvarmt Krakow. Vi får veta nästan allt om byggnader, murar, kyrkor, universitetet, mongolernas intåg med mera. Vi får höra anekdoter om bröderna som byggde var sitt torn på Mariakyrkan och där ena brodern mördas av den andre, om tornblåsaren i samma kyrka, draken Smok (uttalas Schmok) med mera. Vi får även kluriga frågor att besvara såsom ”hur många bänkar finns det i den 4 km långa parken Planty som omringar centrala Krakow?”. Första kvällen blev inte sen. Imorgon väntar tidigt upp och iväg till Auschwitz och Birkenau.
Redan kl 07.00 stod ”våra” minibussar och väntade på att köra oss. Alla var vi nog lite spända inför det vi skulle komma att uppleva. Hur kommer vi att reagera och känna?
Efter säkerhetskontroll vid Auschwitz tog vår lokala guide oss med genom en lång gångtunnel där namn på fångar lästes upp ett efter ett efter ett…. Plötsligt står vi vid den kända portalen med texten ”Arbeit Macht Frei”. Då tänker man på alla som passerade in men aldrig kom härifrån.
Att försöka förstå det fasansfulla som ägt rum här i Auschwitz och sätta ord på det är oerhört svårt. Vi ser bilder på fångar, montrar med tusentals skor, väskor, glasögon, hår, ägodelar, bilder smygtagna av fångar mm. Vi passerar igenom en gaskammare och förbi ugnar. Vi får höra om grymheter som fångarna utsattes för, vi får se fångceller. Mellan åren 1940 och 1945 deporterades minst 1,3 miljoner människor till Auschwitz varav 1,1 miljoner dog. De flesta i gaskammare. Men vi kommer ut härifrån med livet i behåll.
Efter en kort transport är vi vid Birkenau. Här känner vi igen tågspåren som löper in genom en port. En ensam tågvagn står på ett spår längs den långa perrongen, en tågvagn som liknar en boskapsvagn men som transportade människor. Precis som vid Auschwitz blev de som kom med tågen antingen beordrade att gå till höger eller till vänster, direkt till gaskammaren eller mot en tid som fånge. Vid Birkenau fanns hela tiden 60 000 fångar.
Vid krigsslutet försökte tyskarna att bränna ner Birkenau. Några träbaracker är uppbyggda igen men de flesta ser man bara resterna av. Dom sträcker sig i oändliga rader. Vi går in i några baracker och får se hur illa fångarna hade det.
När vi står vid resterna av ett av krematorierna faller ett lätt regn i solskenet. En regnbåge höjer sig över skogsbrynet en bit bort där ett annat krematorium låg. Trots en grym plats finns det vackra att skåda…
Vi har varsin sten med oss hemifrån. Vi får till uppgift att lägga den någonstans vid minnesmonumentet som byggts upp. Vi får även skriva ner våra egna tankar, känslor på ett kort som vi behåller. Även härifrån kommer vi levande.
Efter en polsk lunch åker några för att se konstverk gjorda av Marian Kolodziej (1921-2009). Efter att under många år inte pratat om sina upplevelser i koncentrationslägret drabbades han av en stroke och började då måla tavlor. Bilderna är mörka men oerhört detaljrika.
Tillbaka på hotellet samlas gruppen för en kort briefing. Vi får lufta våra tankar. Då är det gott att ha vår präst Jörgen Magnusson med. Gemensam polsk middag väntar senare på kvällen
Fyra dagar går fort men vi hinner med mycket. Många steg blir det runt i Krakow, både enskilt och i samlad trupp. Gustav tar med oss till de judiska kvarteren där vi får mer matnyttigt berättat för oss. Om hur judarna flyttades hit för att universitetets studenter skulle ha deras lägenheter. Hur 20 000 judar deporterades under andra världskriget men bara 2 000 kom tillbaka. Om Jan Karski (1914-2000) som riskerade sitt liv för att avslöja förintelsens fasor för världen. Några åker till Wieliczkas saltgruva. Under lördagen håller Jörgen i en pilgrimsmässa.
Stort tack till Gustav Öhlander och Jörgen Magnusson som råddat ihop resan och till alla som åkte med. En upplevelse som jag inte skulle vilja vara utan. Nu väntar vi spänt på nästa resa! Googla gärna och läs mer om Krakow, Auschwitz, Birkenau, de olika sevärdheterna och namnen. Det finns mycket att läsa.
Hände inget oväntat då? Jo, vårt bagage kom med nattplanet från Frankfurt och levererades hem dagen efter.
Vid pennan och bakom kameran: Helén Svensson
(Antalet bänkar i parken Planty är 1 004)