Kyrkans inre
De olika skeppen i kyrkan
Kyrkorummets huvuddel kallas sedan gammalt för skeppet. Varför det heter så vet man inte riktigt, men i den kristna konsten är skeppet ofta en symbol för kyrkan. Kyrkan ses som en farkost som för människan genom livets stormar till himmelrikets strand. Noaks ark används ibland som förebild till kyrkans skepp.
Mittskepp och sidoskepp finns i de större kyrkorna där rummen avskiljs med pelare. Om kyrkan är mindre och saknar pelare kallas det stora rummet för långhus. Tvärskeppet förekommer i korsformade kyrkor.
Kyrkorummens mått och proportioner är inspirerade av Bibeln. Måtten grundar sig på tabernaklet, det första heliga rummet som byggdes av israeliterna.
Vapenhuset
Förrummet till huvudentrén kallas för vapenhuset. Där ställde männen ifrån sig sina vapen innan de gick in i kyrkan.
I de medeltida kyrkorna är vapenhusets väggar ofta målade med djävulsbilder; kampen mellan det onda och det goda. Det hänger samman med att dopakten under medeltiden var tvådelad. I vapenhuset ägde exorcismen rum, utdrivandet av djävulen.
Koret och altaret
Koret med altaret är kyrkans allra heligaste plats. Namnet kor är förknippat med kör. I äldsta tid var det där som kyrkokören höll till.
Triumfbågen
Triumfbågen är öppningen mellan kor och långhus. Det brukade avskiljas med ett skrank, korskranket, för att markera skiljelinjen mellan det allra heligaste och det heliga. På skranket hängde triumfkrucifixet som en påminnelse om att Gud själv öppnat vägen till det allra heligaste.
Sakristian
I sakristian förbereds gudstjänsten. Här förvaras också kyrkans silver och textilier.
Pelarna
Kyrkans pelare symboliserar apostlarna, främst Jakob, Petrus och Johannes, som omnämns i Bibeln som de tre pelarna (Gal 2:9).
Fönstren
Kyrkans fönster står för den helige Ande, som utestänger stormen men släpper igenom solen.