Lyssna

Bilder

Här lär du dig hur du kan jobba med bilder på din webbplats.

Lägg in en bild på sidan

När du befinner dig på en webbsida och vill lägga in en bild, gör så här: 

  1. Klicka på plustecknet.
  2. Välj funktionen Bild. 
  3. Välj bild från bildbanken Ikon eller tidigare uppladdade bilder på din webbplats. Du kan filtrera listan på namn, del av beskrivningen av bilden, id-nummer eller ämnesområde. Bocka för den bild du vill använda. 

När du har bockat för en bild öppnas bildens inställningar:

  • Dölj bildtext – om den inte ska visas på sidan.
  • Bildtext – behåll en skriven bildtext, eller skriv en egen. Det du skriver eller ändrar i det här läget visas inte på andra sidor där bilden också är, eller blir, publicerad.
  • Beskrivning / Alternativ text – Lägg till eller justera bildens alternativtext, det vill säga en text som beskriver vad bilden föreställer för den som inte kan se den.
  • Länk – bilden blir klickbar om du länkar den till en annan sida.
  • Länktext – om du länkat bilden någonstans behöver du lägga till en tydlig länktext.
  • Förändra bilden – Klicka på knappen Förändra bilden för att komma åt att beskära eller zooma. 

 

Ladda upp ny bild

För att ladda upp en eller flera nya bilder, välj mellan att 

  1. klicka på Ladda upp bilder när du redigerar en sida och har klickat på plustecknet och valt funktionen Bild
  2. gå in på administrationens startsida och klicka på Bilder i vänstermenyn och därefter på Ladda upp ny bild.
  3. Välj vilken eller vilka bilder du vill ladda upp från din dator. För att ladda upp flera bilder vid ett tillfälle håller du ner ctrl-tangenten samtidigt som du markerar var och en av de bilder du vill ladda upp.
  4. Klicka på Öppna.

Formuläret som nu visas ser olika ut beroende på om du laddar upp en eller flera bilder. Om du laddar upp flera bilder får du först fylla i de uppgifter som är lika för alla. Därefter behöver du öppna var och en av bilderna för att komplettera informationen.  

  • Rubrik. Välj ett lämpligt namn. Rubriken visas inte för webbplatsens besökare. 
  • Bildtext.  
  • Alternativ text. Kallas ibland också för alt-text och består av en mening som beskriver bilden för den som inte kan se och därför använder skärmläsare. Avsluta alternativtexten med punkt.
  • Fotograf. Om du inte kan uppge fotografens namn får du inte publicera bilden. 
  • Copyright. Fyll i om det finns begränsningar för hur bilden får användas. 
  • Webbplats. Den webbplats du befinner dig på är förvald. 
  • Lokala ämnesområden och Gemensamma ämnesområden. Ett ämnesområde gör det lätt att hitta bilden i ett senare skede. Du kan också välja att skapa ett bildspel och filtrera fram bilder till det med hjälp av ämnesområde.

Återanvänd bilder 

En uppladdad bild kan användas på flera olika sidor. Du kan beskära bilden olika och ändra i bildtext och alternativtext. 

Toppbilder och puffbilder

En toppbild visas överst på en sida. Välj toppbild genom att klicka på bildsymbolen ovanför rubriken inne på sidan. Använd aldrig collage eller bilder med text i. Utfallande motiv riskerar att beskäras så att delar av motivet hamnar utanför bilden. 

Om du väljer toppbildsformatet med bild till höger om rubrik och ingress kan du använda någon av illustrationerna i den grafiska profilen. Illustrationerna du kan välja på finns i puffen Utvalda illustrationer. Du väljer bara motiv, inte färgställning – färgtemat du använder på din webbsida avgör vilken färg illustrationen visas i. 

Kontrollera hur bilden kommer att se ut i olika skärm- och puffstorlekar. Du kan ändra vilken del av bilden som syns genom att flytta den gula fokusmarkeringen, flytta hela bilden eller zooma i den.

Ge bilden en alternativtext om den inte redan har en. Alternativtexten syns inte för besökaren, utan läses upp för dem som använder skärmläsare. Toppbilder har ingen bildtext, så du behöver inte lägga till en sådan. Om du gör en nyhet, och vill ha en bild som till exempel visar personer som citeras i texten, fungerar bilden bättre längre ner på sidan, där personerna kan namnges i en bildtext. Då kan du också lägga in bilden som puffbild, ifall du vill kunna puffa till sidan.

Puffbild 

Om du väljer att puffa för en sida inom svenskakyrkan.se-domänen, så är det sidans toppbild som syns som puffbild. Klicka på fliken Puff för att välja om du vill ha en annan bild än toppbilden som puffbild. Om en sida saknar toppbild kan du gå in här och välja att lägga in en bild som bara syns om någon puffar till sidan.

Läs mer om puffens funktion i lathunden Puffar.

Bildspel

Du kan skapa fristående bildspel som går att använda på flera ställen, eller bildspel som är kopplade till en specifik sida.

Läs lathunden om hur du skapar och infogar bildspel.

Bild till höger om text

Om du infogar en bild under en textruta, kan du kedja ihop de två funktionerna och sedan flytta ut bilden till högerspalten. Det går bara att ha en bild per textruta.

I mindre skärmar visas bilden inte vid sidan av textblocket, utan under det.

Bildstorlek

Rekommenderade bildstorlekar 

  • Liggande bilder, standardformat: 1920x1280 pixlar. Bilden är stor nog för att användas överallt på webbplatsen.
  • Liggande bilder med ett höjd/bredd-förhållande på 4:3: 1920x1440 pixlar. 
  • Stående bilder: 1280x1920. Tänk på att en stående bild tar stor plats på höjden, och kräver att användaren skrollar förbi den. Därför fungerar som regel liggande bilder bättre än stående. 
  • Personalbilder till personruta eller personallista: Bildförhållande 4:5, 1280x1600 pixlar, 72 dpi.

Bilder som kommer från Ikon har redan rätt bildstorlek. Om du laddar upp egna bilder i rekommenderad storlek, bör de fungera överallt. Om du laddar upp en bild som är mindre än rekommenderad, blir den oskarp i vissa lägen.

Beroende på var bilden visas – till exempel som toppbild, stor bild, liten bild intill ett textblock eller som puffbild – beskärs den olika. Bilderna beskärs också olika beroende på användarens skärmstorlek.  

Bildstorlekar i appen kyrkguiden och platsadministrationen

Bilder på kyrkor som visas i appen Kyrkguiden hämtas från platsadministrationen. Bilder i appen visas alltid i kvadratiskt format. Om du använder en bild i storleken 1920x1280 pixlar, beskärs den på sidorna för att bli kvadratisk. Du kan undvika det genom att ladda upp en beskuren bild till platsadministrationen, med måtten 1280x1280 pixlar.

Filformat

Olika slags bilder ska olika filformat. 

  • Jpeg: foton – digitala eller inskannade  
  • Png: bilder som föreställer grafiska element, till exempel diagram eller logotyper 
  • Gif: används sällan, men fungerar också för bilder som föreställer grafiska element, till exempel diagram eller logotyper. 

Filstorlek

Bilder ska inte vara för tunga, eftersom det kan orsaka att det tar lång tid för användarens dator eller mobil att ladda sidan. Rekommenderad filstorlek på  

  • de flesta bilder: cirka 500 kB 
  • personalbilder: cirka 200 kB.  

Bilder som kommer från Ikon har redan rätt filstorlek. 

Text i bild

Lägg inte in bilder med text i. Det är otillgängligt på flera sätt:

  • Den som har en svår synnedsättning eller är blind kan låta en skärmläsare läsa upp innehållet på en webbsida. Om text i en bild ersätter vanlig text, kan personen gå miste om budskapet.  
  • Text som ligger i bild går inte att söka på.  
  • Storleken på texten i bilden anpassar sig inte efter vilken skärm en person använder. Därför kan den bli svårläst för mobilanvändaren. 
  • Delar av texten kan kapas när bilden anpassas till olika puff- och skärmstorlekar.