Lyssna

Nyhet / Publicerad 22 april 2024 / Ändrad 25 april 2024

Inför övergången till ny grafisk profil på externwebben

I slutet av maj planerar vi att slå över till nya grafiska profilen på externwebben. Det är ett stort jobb som pågår bakom kulisserna för att få allt att fungera så bra som möjligt för både besökare och dig som redaktör.

Alla webbplatser kommer att slå över till den nya profilen samtidigt, och det sköts centralt.

När profilen väl är lanserad på webben behöver du som redaktör gå igenom din webbplats och se om allt ser bra ut eller om du vill justera något. Du kommer till exempel kunna byta färgtema och ändra format på toppbilder på dina standardsidor. Bildformatet på startsidan ändras också, så kolla om bilden du valt fortfarande passar bra eller om du vill byta.

Det här kan du göra redan nu

Det här kan du justera redan nu, för att göra övergången smidigare:

  • Kolla om du använder toppbilder i form av collage och byt ut dem till vanliga fotografier. Collage beskärs ofta fel när bilderna skalas till i olika skärmstorlekar och puffstorlekar.
  • I det nya utseendet vänsterställs allt innehåll på webbplatsen. Det innebär att om du lagt bilder, citat eller faktarutor till vänster om textspalten så flyttas de till höger om texten i det nya. Vet du med dig att du lagt innehåll till vänster om texten kan du redan nu flytta det till höger i stället, för att få kontroll på vart det hamnar.

Vänta med att använda de nya illustrationerna

De nya illustrationerna som ingår i den grafiska manualen kommer att gå att använda på webben, men inte ännu. Tanken är att de ska väljas från ett särskilt illustrationsbibliotek så att färgerna anpassas automatiskt till webbens olika färgteman.

Lägg alltså inte in de nya illustrationerna på din webbplats ännu, utan vänta tills den nya profilen är implementerad där också.

Håll koll på vad som händer på externwebben

Fler nyheter kommer framöver, med exakt datum och mer information om vad som är nytt och vad du som redaktör behöver gå igenom på din webbplats.

Delta gärna på någon av grundutbildningarna i den nya grafiska profilen. Där kommer du även att få veta status för arbetet med externwebben.

Du kan också ta del av det inspelade webbinariet om ny grafisk profil på externwebben. I Inspelningen nämns lanseringsdatumet 14 maj, men det datumet är alltså framflyttat och just nu siktar vi på leverans i slutet av maj.