Lyssna

Puffar

Puffar är klickbara rutor som innehåller bild, rubrik och en ingress. De är klickbara och länkar till en annan webbsida – det du vill "puffa" besökaren till.

Skapa och redigera puffar

Puffar till standardsidor eller nyheter

När du skapar en nyhetssida eller standardsida skapas det automatiskt en puff till den sidan. Sidans rubrik blir puffrubrik och sidans ingress blir pufftext. Om sidan har en toppbild blir den puffbild. 

Det är viktigt att innehållet i puffen stämmer överens med innehållet på sidan puffen leder till, men det går att ändra formulering eller bild om du vill. Om sidan saknar toppbild kan du välja att lägga till en bild som bara syns i puffen.

Gör så här om du vill ändra något i puffen:

  1. Gå in i administrationen på sidan vars puff du vill ändra och klicka på fliken Puff.
  2. Byt bild genom att bocka ur rutan Använd toppbild och klicka på knappen Bläddra. Välj vilken bild du vill använda.
  3. Ändra rubrik och text genom att klicka ur rutorna för rubrik och text och skriv in din text.

Fristående puffar – om du vill puffa för externa webbsidor

Om du vill puffa för externa webbsidor (utanför svenskakyrkan-domänen) kan du skapa en fristående puff. Gå till administrationens vänstermeny och klicka på Fristående puffar, välja Skapa ny fristående puff. På webbplatsen Gemensamt material att dela finns fristående puffar för till exempel bönewebben och bloggportalen. 

Infoga en eller flera puffar

För att infoga en eller flera puffar på en sida, gör så här:

  1. Gå till sidan där du vill infoga puffar.
  2. Klicka på plustecknet och välj Puffar.
  3. Välj layout och klicka Nästa.
  4. Välj om du vill peka ut puffar manuellt eller skapa en lista med puffar. Du kan välja att lista puffar av en viss dokumenttyp, från en viss webbplats eller sådana som är taggade med ett eller flera ämnesområden. 

Peka ut puffar

För att peka ut puffar, gör så här:

  1. Klicka i en puffruta i taget för att välja vilken sida de ska leda till. 
  2. Du kan spara och publicera innan du fyllt alla puffrutor med innehåll. Tomma puffrutor eller avpublicerade puffar visas inte för besökare.

Lista puffar

Lista puffar betyder att du filtrerar fram vilka puffar som ska visas på din sida. 

Gör så här:

  1. Under fliken Skapa listan: välj vilka dokumenttyper som ska ingå i listan, från vilken webbplats(er) och eventuella ämnesområden. 
  2. Under fliken Sortera listan: välj om listan ska sorteras efter rubrik (i bokstavsordning), publiceringsdatum, ändratdatum eller avpubliceringsdatum. 
  3. Välj om de nyaste eller äldsta puffarna ska visas först.

Välj typ av puff

Om du valt att peka ut puffar manuellt ska du nu välja typ av puff. Du kan välja mellan puff, autopuff, tidsinställd puff eller puff från annan webb.

Puff (från standardsida, nyhet eller fristående)

Infoga puff om du vill puffa för standardsidor och nyheter inom webbplatsen. Här kan du också välja att puffa för fristående puffar som går till externa webbplatser. På webbplatsen Gemensamt material att dela hittar du fristående puffar för till exempel bönewebben och bloggportalen.

Autopuff

En autopuff visar automatiskt den senast publicerade sidan, nyheten eller fristående puffen på en webbplats.

  1. Välj vilken webbplats du vill hämta puffen ifrån och om den ska visa standardsidor, nyheter och/eller fristående puffar. Du kan också filtrera på ett lokalt ämnesområde.
  2. Spara för att se vilken puff som kommer att visas just nu.

Tidsinställd puff

Ett sätt att schemalägga flera puffar. Börja med att välja vilken puff som ska visas nu och ställ in när den ska sluta visas. Schemalägg ytterligare en puff så att den publiceras när puffen innan förfaller. När tiden för den sista puffen i serien går ut ligger den puffen kvar på sidan.

Gör så här:

  1. Välj tidsinställd puff, klicka på lägg till ny.
  2. Klicka på bläddra och välj den sida du vill puffa för.
  3. Ange start- och slutdatum och klockslag då du vill att din puff ska börja eller sluta visas.
  4. Spara för att se den schemalagda puffen.
  5. Redigera tidsinställningar eller ta bort schemaläggningen helt genom att klicka på skiftnyckeln respektive papperskorgen.
  6. Klicka på Lägg till ny igen för att lägga till fler tidsstyrda puffar.​

Puff från annan webb på svenskakyrkan.se

Infoga Puff från annan webb om du vill puffa för en sida på en annan webbplats inom svenskakyrkan.se, till exempel gemensamt material på de nationella sidorna. Du skapar puffen genom att klistra in adressen till sidan du vill puffa för, men utan https://www.svenskakyrkan.se. Om du själv vill styra över hur puffen ser ut kan du istället skapa en fristående puff till sidan. 

Ta bort eller justera befintliga puffar

Gör så här för att byta ut någon av dina infogade puffar eller ändra inställningar:

  1. Klicka på kugghjulet vid blocket med puffar.
  2. Ta bort en puff genom att klicka på papperskorgen i puffen.
  3. Dra och släpp puffar för att ändra layout. Du kan maximalt visa 3 puffar i bredd (visas under varandra i mobil). Om det redan är tre puffar i en rad måste du alltså flytta eller ta bort en puff för att få plats med en ny.
  4. Lägg till en ny puff i layouten genom att klicka på plustecknet. Då skapas en puff längst upp. Du kan flytta den till valfri plats i layouten.

Exempel på puffar

Här ser du exempel på hur det ser ut med en, två eller tre puffar i bredd. Om du väljer att ha flera puffar i fullbredd efter varandra, så anpassas färgen och bildens placering automatiskt så att helheten blir bra. Du kan inte ändra färg i enskilda puffar, men du kan byta hela sidans färgtema.

Hbtqi

Kristen tro och hbtqi-personers rättigheter hänger ihop. Båda handlar om identitet. De handlar också om varje människas frihet att vara den man är och Guds kärlek till varje människa.

Ge dig tid – var med på en retreat

Retreat är en möjlighet att för några dagar leva i avskildhet och stillhet. Det är ett tillfälle att hinna ifatt sig själv och reflektera över vad som är viktigt i livet.

Fira nattvard

Det var påsk och Jesus visste att han skulle dödas. På kvällen samlade han sina lärjungar till en sista måltid. Den här måltiden påminns vi om varje gång vi firar nattvard.

Hållbara investeringar 2023

Svenska kyrkan tar årligen fram en rapport om arbetet kring hållbara investeringar och hållbarhetsarbetet inom kapitalförvaltningen på den nationella nivån. Det finansiella resultatet för året och på längre sikt belyses också i rapporten. Rapporten utformas av finansteamet efter samråd med kyrkostyrelsens kapitalförvaltningsråd.

Lathundar externwebben

Lathundar för dig som är webbredaktör på svenskakyrkan.se.

Allhelgonahelgen

Allhelgona är den tid på året då vi tillsammans med människor i Sverige och världen uppmärksammar och minns dem som har lämnat det här livet. Det är en helg då vi påminner oss om att döden finns, och drabbar oss alla. I kyrkan påminns vi också om att det finns hopp om ett liv efter döden.

Be en bön, tänd ett ljus

På bönewebben kan du be en bön eller tända ett ljus. Kanske för en närstående eller någon långt bort. Någon frisk eller någon sjuk. För dig själv eller för någon annan.