Askgravlunden, Gamla kyrkogården
Lyssna

Gamla kyrkogården

Efter en utvidgning av kyrkogården under början av 1900-talet fick den äldsta delen av kyrkogården vid Lerums kyrka benämningen Lerums Gamla kyrkogård, idag kallad Gamla kyrkogården.

Aktuella markarbeten på Gamla kyrkogården 

Under året 2025 kommer en vintergrön häck att planteras för att utgöra ett skydd mot järnvägen samt ge kyrkogården en mer ombonad känsla då den idag är kan upplevas som öppen och oskyddad. Det kommer även att göras en förtätning av urngravar på kvarter B, C och CU. Urngravplatserna som ska anläggas på kvarter B och C kommer att ha en relativt gles placering för att ge möjlighet för förvaltningen att gravsätta i de gravar som redan finns där. Ytterligare en rad med urngravar kommer att läggas till på kvarter CU. Det kommer även att anläggas en minneslund på kvarter C, då minneslunden på Östra kyrkogården börjar nå sin gräns för gravsättning. I minneslunden kommer det att planteras ett träd för att skapa en ombonad känsla, det kommer att även att finnas bekväma sittplatser, en fontän och en vacker perennrabatt. 

Här kan kan du läsa mer om förtätningen av urngravar och anläggningen av Minneslunden samt se skisser på hur det kan komma att se när arbetet är klart. 

Har du frågor, ber vi dig att kontakta vår kyrkogårdschef, Dan Ibohm eller kyrkogårdsexpeditionen. Kontaktuppgifter finner du längre ned på sidan.

 

Gravskick på kyrkogården: kistgrav, urngrav, askgravlund och minneslund (från år 2025).

Den äldsta delen av Lerums kyrkogård är belägen vid Lerums kyrka på en höjd i Säveåns dalgång. Denna del av Lerums kyrkogård benämns som Gamla kyrkogården och består mestadels av gräsytor samt grusade gångar. Här är flertalet av gravarna intill kyrkan pampiga med stora gravstenar, stenramar samt staket av gjutjärn. Bakom kyrkan står gravstenarna glesare omgivna av stora öppna gräsytor. Kyrkogården präglas av järnvägen som ligger intill och delar av Gamla och Östra kyrkogården.

Den äldsta graven som finns kvar på sin ursprungliga plats är från år 1817 men det finns även äldre gravvårdar från kyrkogården som är bevarade och numera är uppställda intill klockstapeln. Den äldsta gravstenen är från 1600-talet.

Sedan mitten av 1900-talet finns här en urnlund och sedan år 2015 finns även en askgravlund som togs i bruk år 2016.

 

Dan Eriksson Ibohm

Dan Eriksson Ibohm

Kyrkogårdschef, Kyrkogården, Lerums församling

Markarbeten på Gamla kyrkogården

Arbetet med förtätningen av urngravar på kvarter B, C och CU samt anläggningen av en ny minneslund på kvarter C kommer att påbörjas under våren 2025 och förväntas pågå fram till årsskiftet. Även en häck kommer att planteras längs med staketet emot järnvägen.

Aktuellt på kyrkogården

Undrar du varför det utförs markarbeten på Lerums kyrkogård? När sommarplantering sker eller när vattnet sätts på till våren? Här kan man läsa om det och en hel del annat.

Kultur och historia

En kulturhistorisk gravplats ska bevaras med stöd av kulturminneslagen och kulturminnesförordningen.

Letar du efter en gravplats?

Här kan du hitta mer information om hur du själv kan söka efter gravsatta på Lerums kyrkogård.

Val av gravskick och gravplats

Ett av de sista valen som görs för en person handlar om var och hur personen ska begravas. Jordbegravning eller kremering? Egen grav eller aska som sprids? Här kan du läsa om olika typer av gravplatser, gravskick.

Kontakta kyrkogårdsförvaltningen

Hos oss kan du boka tid för gravvisning, gravsättning och borgerlig begravningsceremoni. Det är även till oss du vänder dig med frågor gällande gravplatser, gravrättsinnehav, gravskötsel och övriga kyrkogårdsärenden.