Lyssna

Fjällkyrkobullarna

Här hittar du receptet:

Deg:
250 g smör eller margarin
1 l mjölk
2 påsar torrjäst
22-24 dl vetemjöl (spara lite till utbakningen)
2 dl strösocker
1 tsk salt
1 tsk hel kardemumma – mortlas 

Fyllning:
250 g smör eller margarin
4 dl florsocker
1 ½ msk äkta vaniljsocker 

Pensling: 1 ägg, 1 krm salt, 1 tsk vatten 

Så här gör du:
Börja med degen. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 40 grader. Blanda ihop mjöl, torrjäst, socker, salt och kardemumma i degbunke. Häll smöret och mjölken i degbunken med mjölblandningen, arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk i ca 40 minuter. 

Blanda fyllningen. Mjukgör smöret i mikro. Häll i flor- och vaniljsocker och vispa ihop med elvisp. Ta ur degen ur bunken och dela den i två delar. Kavla en i taget till en stor rektangel ca 50x30 cm. Bred ut hälften av fyllningen och ta tag på ena långsidan och vik på mitten. Skär ca 2 cm breda remsor och snurra till en bulle. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper: Låt jäsa under duk i ytterligare ca 40 minuter. 

Pensling. Vispa ihop ägg, salt och vatten. Pensla bullarna och strö på pärlsocker. 

Grädda bullarna i 225-250 grader ca 10-15 minuter tills bullarna har fin färg. 

Tips!! 
Om det är svårt att se om bullarna är tillräckligt gräddade, ta en stekspade och titta under. Gyllenbrun färg = klara!  

Pensla bullarna som vanligt innan gräddning, men hoppa över pärlsockret. Pensla istället de nygräddade bullarna med smält smör och doppa i kanelsocker!