Deg:
250 g smör eller margarin
1 l mjölk
2 påsar torrjäst
22-24 dl vetemjöl (spara lite till utbakningen)
2 dl strösocker
1 tsk salt
1 tsk hel kardemumma – mortlas
Fyllning:
250 g smör eller margarin
2,5 dl florsocker
1 ½ msk äkta vaniljsocker
Pensling/spreja med sockerlag:
3 dl vatten, 3 dl strösocker kokas upp under omrörning. Klart när sockret är smält.
Låt svalna.
Så här gör du:
Börja med degen. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 40 grader. Blanda ihop mjöl, torrjäst, socker, salt och kardemumma i degbunke. Häll smöret och mjölken i degbunken med mjölblandningen, arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk i ca 40 minuter.
Blanda fyllningen. Mjukgör smöret i mikro. Häll i flor- och vaniljsocker och vispa ihop med elvisp. Ta ur degen ur bunken och dela den i två delar. Kavla en i taget till en stor rektangel ca 50x30 cm. Bred ut hälften av fyllningen och ta tag på ena långsidan och vik på mitten. Skär ca 2 cm breda remsor och snurra till en bulle. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper: Låt jäsa under duk i ytterligare ca 40 minuter.
Pensling/spreja bullarna med sockerlösningen och strö på pärlsocker.
Grädda bullarna i 210-220 grader ca 10-15 minuter tills bullarna har fin färg.
Tips!!
Om det är svårt att se om bullarna är tillräckligt gräddade, ta en stekspade och titta under. Gyllenbrun färg = klara!