Höst på griftegårdarna
Luften är sval och himlen blå. I plog efter plog flyger gässen söder ut, trumpetande sitt postludium. Mörka moln drar in och regnet öser ner, det droppar från gula löv och kala grenar. Ibland lyser solen och sommaren dröjer sig kvar med soliga, sköna dagar. Dock avtar ljuset och i kapellen tänds lamporna. Nu går vi in i höstens tid.
Källsortering
Under vecka 41–42, med början 7/10, tas sommarblommorna bort på samtliga skötselgravar. Därefter höstgrävs gravrabatterna. Vårblommande lök samt ljung planteras sedan kontinuerligt. Kransar och gravdekorationer är beställda till vecka 43 och läggs ut på gravarna innan Allhelgonahelgen. Allt växtmaterial från griftegårdarna komposteras, därför är det viktigt att nedbrytbara material används vid utsmyckning. Vi ber gravrättsinnehavarna att undvika engångslyktor och vaser av glas, lergodsföremål mm på gravarna, risken är stor att de skadas eller sprängs av frost under vintern. Griftegårdarnas sopkärl är märkta med ”Växter och jord”, för komposterbart avfall och med ”Övrigt”. Dessutom finns kärl för källsortering av glas, plast, metall och batterier/batteriljus i bruna lådor vid vissa av våra vattenposter. Som tack för att sopsorteringen fungerat så bra tidigare år, har vi ställt ut markerade behållare på respektive område med gratis kompostjord, som kan användas till gravrabatterna.
Griftegårdens dag
Lördagen den 2 november, 10.00–18.00, äger ”Griftegårdens dag” rum. Då finns som vanligt griftegårdens personal på plats för att hjälpa till och för att besvara frågor. Vi bjuder på rykande varmt kaffe med tillbehör. Passa på att besöka våra utställningar i Alla helgons kapell på den Norra griftegården samt i väntrummet i anslutning till Lilla Askas ekonomibyggnad.
På förekommen anledning ber vi våra besökare att tänka på att våra minneslundar utgör ett kollektivt gravskick, vilka genererar ett stort antal besökare runt Allhelgonahelgen. Med respekt för de avlidna uppmanar vi därför alla att undvika att gå på de klippta gräsmattorna, där gravsättningar har skett.
Praktisk information kring begravning
I sorgens stund kan det vara svårt för de efterlevande att hålla isär begreppen. Det är klokt att söka svar på dessa frågor i förväg. Vi har därför tagit fram vår broschyr ”Att tänka på inför en begravning”. I denna broschyr berättar vi om saker som är bra att veta. Broschyren kan läsas här på hemsidan, (scrolla längst ner en bit), men finns även att hämta på griftegårdsexpeditionen samt i anslutning till våra kapell och ekonomibyggnader. Eller ring oss så berättar vi, telefon 013-30 36 00.
Nyplantering av träd
På den gamla delen av de centrala griftegårdarna, är våra stora almar drabbade av olika stadier av almsjuka. Vi fortsätter därför vårt arbete med att ta bort de träd som dör. Där dessa träd har stått kommer vi att plantera nya träd av ädellövssort. Vi strävar efter en variation men också efter att samtidigt bevara karaktären av en griftegård med flerhundraåriga anor och ett stort kulturhistoriskt värde. Alla dessa åtgärder sker i dialog med länsstyrelsen.